8 april, 2021

Säg ifrån mot mobbning – och må bättre själv

ARBETSMILJÖ Den som agerar när en kollega utsätts för mobbning mår bättre än den som låter bli, visar en forskningsstudie bland svenskar i arbetslivet.

mobbningwebb

"Om du griper in så hjälper du både den som utsätts – och dig själv", säger Psykologiprofessorn Morten Birkeland Nielsen (till höger).

Charles Deluvio/Unsplash, Pressbild

Att mobbning skapar ångest hos den som utsätts för det råder det ingen tvekan om. Men hur påverkar det personer runt omkring – till exempel på en arbetsplats?

Det har forskare vid universiteten i svenska Linköping och norska Bergen tagit reda på. Forskningsstudien, som publicerades i höstas, bygger på svar från 1096 arbetande personer i Sverige. En enkät skickades ut och följdes upp 18 månader senare.

Resultatet: Personer som bevittnade mobbning på arbetsplatsen och inte agerade fick ökade psykiska besvär, så som ångest.

”Sker en obalans”

Psykologiprofessorn Morten Birkeland Nielsen, en huvudförfattarna, förklarar att det bland annat beror på förväntningar. Många av oss har nämligen en bild av oss själva som goda människor, som står upp för oetiska och negativa handlingar på jobbet.

– När vi är i en situation och ser andra utsättas, och inte griper in, så sker en obalans mellan förväntningarna på en själv och det man faktiskt gör. Den obalansen påverkar ens självuppfattning, självbild och psykiska hälsa, säger Morten Birkeland Nielsen.

Personer som agerade mådde tvärtom bättre. Det förklarar också titeln på studien: ”Killing two birds with one stone”, som kan översättas till det svenska (och norska) uttrycket ”Slå två flugor i en smäll”.

– Om du griper in så hjälper du både den som utsätts – och dig själv.

Det är arbetsgivarens ansvar att motverka mobbning på arbetsplatsen och man måste jobba aktivt för att synliggöra frågan, betonar forskaren.

– Arbetsgivaren bör informera om att mobbning är ett problem som kan finnas på varje arbetsplats, som kan få allvarliga konsekvenser – inte bara för den som blir utsatt, men även för andra.

Be om hjälp

Utöver psykiska besvär hos individer kan sjukfrånvaron öka, produktionen minska, och effektiviteten likaså.

– Arbetsgivaren måste säga att mobbning inte är något som vi tolererar på vår arbetsplats, och berätta vilka konsekvenser det kan få om det uppstår. Konkreta exempel kan få folk att tänka efter innan man gör något.

Som kollega gäller det att agera direkt om man ser att någon på jobbet behandlas illa. Och du behöver inte göra det ensam. En bra idé är att larma till facket, ett skyddsombud eller HR-avdelningen, tipsar Morten Birkeland Nielsen.

– Ju tidigare man tar tag i det, och arbetsgivaren kan pröva det, desto lättare är det att lösa problemen.

Hur pandemin och hemarbete påverkar mobbning på arbetsplatser är det ännu för tidigt att svara på, enligt Morten Birkeland Nielsen. Men han är säker på att det inte kommer att lösa några problem – snarare skjuta upp dem.

– Mobbningen blir mindre synliggjord och svårare att ta tag i.

Läs mer >> Nollvision mot dödsfall på jobbet – även stressrelaterad

Läs mer >> Psykiska ohälsan ökar under pandemin

Klara Stefansson

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Experten svarar: Hjälp – vi har för mycket att göra!

EXPERTEN SVARAR Arbetsbelastningen har ökat samtidigt som ...
12 april, 2023

Arbetsmiljöverket backar om beslut kring skyddsombud...

ARBETSRÄTT Skyddsombud får delta i individärenden – i...
11 april, 2023

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023