Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis är pressat efter flera uppmärksammade rymningar och en ansträngd bemanningssituation inför sommaren. Samtidigt påverkar det hårda medietrycket arbetsmiljön negativt, varnar Lena Henriksson, ordförande Saco-S på Sis: ”Vi får ingen arbetsro att lösa våra problem.”

Sis huvudkontor i Solna.

Sis har fått hård kritik för rymningar som har skett den senaste tiden och begärde förra veckan mer pengar av regeringen för att kunna bedriva en säker vård på behandlingshemmen som finns runt om i landet.

Foto: Statens institutionsstyrelse

Efter den senaste tidens uppmärksammade rymningar och avvikelser har Sis-hemmen gått upp i stabsläge. I maj försvann ett barn som dömts till sluten ungdomsvård från ett ungdomshem i Lund i samband med en obevakad utevistelse. Samma månad rymde två pojkar, misstänkta för skjutningar i Stockholm, från Nereby utanför Göteborg.

Lena Henriksson

– Dessa avvikelser skulle inte ha hänt, det var olyckligt, men det speglar inte vår verksamhet. Avvikningstalen inom Sis har de senaste åren gått ner och rymningarna har minskat markant, särskilt inom LSU (Lag om sluten ungdomsvård) där ungdomar som begår allvarliga brott vistas. De senaste åren har vi jobbat väldigt intensivt med att minska avvikningar, och det har vi lyckats med, men inte fullt ut, säger Saco-S ordförande Lena Henriksson.

Hon menar att den hårda mediebevakningen påverkar arbetsmiljön för personalen på Sis-hemmen, både vad gäller att hantera ett bristande förtroende för myndigheten och mindre tid och utrymme att arbeta med förebyggande åtgärder.

– Det stressar personalen och hela myndigheten att man inte får den arbetsro som behövs för att jobba fokuserat med att lösa de problem och utmaningar vi står inför, bland annat en svår bemanningssituation.

– Medialt målas en ensidigt negativ bild av Sis upp, samtidigt som man internt ser alla framsteg och de bra saker som faktiskt görs inom myndigheten, men som aldrig kommer fram. Det gör många medarbetare frustrerade, trötta och ledsna. Det är nog ingen som tycker att det är roligt just nu.

Semestern närmar sig, och enligt Lena Henriksson är sommarens bemanningssituation en svår utmaning att lösa.

– Vi har en ansträngd sommar framför oss. Många institutioner har svårigheter att rekrytera, men vi har inte hela bilden ännu. Vi kommer att lösa det på något sätt, men det är ett pressat läge som säkerligen kommer få påverkan på arbetsmiljön.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023

Forskare: Fler arbetsgivare bör erbjuda vaccination ...

PANDEMIN Det är en av slutsatserna i en ny studie s...
4 september, 2023

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Akademikerförbundet SSR diskuterar framtid...
31 augusti, 2023