Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis är pressat efter flera uppmärksammade rymningar och en ansträngd bemanningssituation inför sommaren. Samtidigt påverkar det hårda medietrycket arbetsmiljön negativt, varnar Lena Henriksson, ordförande Saco-S på Sis: ”Vi får ingen arbetsro att lösa våra problem.”

Sis huvudkontor i Solna.

Sis har fått hård kritik för rymningar som har skett den senaste tiden och begärde förra veckan mer pengar av regeringen för att kunna bedriva en säker vård på behandlingshemmen som finns runt om i landet.

Foto: Statens institutionsstyrelse

Efter den senaste tidens uppmärksammade rymningar och avvikelser har Sis-hemmen gått upp i stabsläge. I maj försvann ett barn som dömts till sluten ungdomsvård från ett ungdomshem i Lund i samband med en obevakad utevistelse. Samma månad rymde två pojkar, misstänkta för skjutningar i Stockholm, från Nereby utanför Göteborg.

Lena Henriksson

– Dessa avvikelser skulle inte ha hänt, det var olyckligt, men det speglar inte vår verksamhet. Avvikningstalen inom Sis har de senaste åren gått ner och rymningarna har minskat markant, särskilt inom LSU (Lag om sluten ungdomsvård) där ungdomar som begår allvarliga brott vistas. De senaste åren har vi jobbat väldigt intensivt med att minska avvikningar, och det har vi lyckats med, men inte fullt ut, säger Saco-S ordförande Lena Henriksson.

Hon menar att den hårda mediebevakningen påverkar arbetsmiljön för personalen på Sis-hemmen, både vad gäller att hantera ett bristande förtroende för myndigheten och mindre tid och utrymme att arbeta med förebyggande åtgärder.

– Det stressar personalen och hela myndigheten att man inte får den arbetsro som behövs för att jobba fokuserat med att lösa de problem och utmaningar vi står inför, bland annat en svår bemanningssituation.

– Medialt målas en ensidigt negativ bild av Sis upp, samtidigt som man internt ser alla framsteg och de bra saker som faktiskt görs inom myndigheten, men som aldrig kommer fram. Det gör många medarbetare frustrerade, trötta och ledsna. Det är nog ingen som tycker att det är roligt just nu.

Semestern närmar sig, och enligt Lena Henriksson är sommarens bemanningssituation en svår utmaning att lösa.

– Vi har en ansträngd sommar framför oss. Många institutioner har svårigheter att rekrytera, men vi har inte hela bilden ännu. Vi kommer att lösa det på något sätt, men det är ett pressat läge som säkerligen kommer få påverkan på arbetsmiljön.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024