När en panel bestående av experter och politiker möttes i Umeå på tisdagskvällen var temat hur unga ska hållas borta från kriminella gäng. Panelen konstaterade att Umeå har klarat sig undan relativt bra hittills när det gäller grov kriminalitet bland unga. Bland annat eftersom det inte finns några utsatta områden på samma sätt som i andra storstäder men även till viss del tack vare universitetet.
Samtidigt syns flera oroande tecken på att situationen håller på att förvärras.
Caroline Bergh, skolkurator på Maja Beskow-skolan, berättade hur hon ser att många elever inte klarar sig igenom skolan.
– Vi har inte en skola för alla. Många med NPF-diagnoser klarar sig inte i dagens skola.
Mer samverkan efterlystes mellan olika delar av samhället. Socialtjänsten behöver hjälp att nå ut till familjer som de i dag inte når, berättade Annelie Lindberg, som arbetar i första linjen och även är förtroendevald för Akademikerförbundet SSR.
Många varningstecken lyftes och många utmaningar för framtiden. Ett av dem av Cecilia Ravry, utvecklingsstrateg för brottsförebyggande arbetet i Umeå kommun, som tog upp svårigheten med sociala medier, där rekryteringen till kriminella gäng äger rum.
– Jag har inte svaret, men vi måste börja prata om hur vi ska hantera det.
Linda Arnell, forskare vid institutionen för socialt arbete vid Umeå universitet, fick medhåll från övriga i panelen när hon efterlyste att politiker bör titta på forskningen.
– Hårdare straff har inte en förebyggande effekt, det är en kortsiktig lösning som inte hjälper.
Igor Hell (M), ledamot i individ- och familjenämnden, var på grund av sjukdom ensam representant för politiken. Han konstaterade att det har gått bra för Umeå ekonomiskt och att kommunen för ett par år sedan gjorde ett stort överskott. Ändå har individ- och familjenämnden med röda siffror sedan flera år tillbaka, bland annat på grund av högre kostnader för placeringar på HVB-hem.
Och hur det ska gå med de krav som ställs när nya socialtjänstlagen träder i kraft i sommar är ovisst.
– Jag har lyft att det förebyggande arbetet kommer att behöva bedrivas i flera delar av kommunen, men jag tror inte att alla har förstått det.
Panelsamtalet arrangerades av tidningarna Akademikern och Socionomen i samarbete med Akademikerförbundet SSR.

Samtalet som hölls i Umeå var välbesökt. Panelen bestod av personer från socialtjänsten, polisen, skolan, kommunen, universitetet och politiken. Moderatorer var Annika Clemens och Annika Sjöberg
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.