13 december, 2022

Så jobbar du hjärnsmart och stressförebyggande

PSYKISK HÄLSA Kontroll över sin tid, strategisk återhämtning och fokus på en sak i taget. Det är en bra grund för att jobba mer hjärnsmart, menar Louise Nelson, socionom och föreläsare.

På Socionomdagarna i november föreläste Louise Nelson om att jobba hjärnsmart.

Planera, fokusera och chilla. Tre viktiga begrepp som kan lära en att jobba mer hjärnsmart.

Foto: Getty

Med en bakgrund som socialsekreterare och föräldrastödssamordnare inom kommunen är Louise Nelson väl bekant med samvetsstress, personalbrist och organisationsproblem. Hon blev själv sjukskriven för utmattning, vilket ledde till flera nya lärdomar och insikter. På en föreläsning under Socionomdagarna i november delar hon med sig av egna erfarenheter och strategier för att hjälpa andra.

– Jag tog inte stressymptomen på allvar, och insåg inte själv att jag var i riskzonen innan min kollega tvingade mig att gå till läkaren. Nu i efterhand kan jag se hur och varför det blev som det blev, men när man är mitt upp i sig själv och sitt eget huvud har man ofta svårt att ta in det.

Långvarig negativ stress och brist på återhämtning var några av anledningarna, men hon saknade även verktyg att hantera sin situation innan det blev för sent. Verktyg som hon nu vill lära ut till andra.

– Planera, fokusera och chilla. Tre mycket viktiga begrepp som kan lära en att jobba mer hjärnsmart. Tänk igenom hur du gör en bra tidsplanering utifrån dina arbetsuppgifter och din energikurva, och ta de mest krävande arbetsuppgifterna då du är som mest alert. Fokusera på en sak i taget genom att ta bort alla andra distraktioner och planera in rätt typ av återhämtning utifrån dina arbetsuppgifter.

Kruxet, menar hon, är att vi har samma hjärna som på stenåldern, som går i gång på samma saker. Den triggas av snabba belöningar, blir lätt distraherad och dras till att göra flera saker samtidigt. Men det går att träna upp hjärnan för en hjärnsmartare vardag, säger hon.

– Vi känner oss till exempel effektiva när vi har ”många bollar i luften”, men i själva verket gör det oss mindre effektiva. Tänk singletasking i stället för multitasking. Det gör oss mindre trötta, mer fokuserade och vi får högre kvalitet i det vi gör.

Att planera in luft och återhämtning i sitt arbetsschema är också viktigt för den mentala hälsan och prestationsförmågan, menar Louise Nelson.

– Ett skräckexempel är sättet många av oss jobbade under pandemin. Då allting skedde digitalt kunde vi ha möten som avlöste varandra under hela dagen, utan ens en minuts paus emellan. Det är motsatsen till effektivt, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver planera in luft till pauser och sådant som bara händer – möten som drar ut på tiden, extra krävande arbetsuppgifter, mejl som vi behöver agera på direkt. Vi har en tendens att skapa en kultur där man ska vara i gång och alltid ha fullt upp. Men hög aktivitet är definitivt inte lika med hög effektivitet.

3 tips till en hjärnsmartare vardag

Ta kontroll över din tid

Vad ska jag göra och när ska jag göra det? Genom att planera din dag utifrån såväl arbete som fritid får du kontroll över din tid och en bra balans mellan prestation och återhämtning. Krävande kognitiva uppgifter när du är som piggast på dagen – och enklare när energinivån är lägre.

Skippa multitasking

Att multitaska är som att hoppa jämfota till bussen. Du kommer fram – till slut – men du är tröttare och det tog onödigt lång tid. Genom att fokusera på en sak i taget blir du mer effektiv och utför uppgiften på ett bättre sätt jämfört med om du gör flera saker samtidigt. För att inte bli distraherad, stäng av alla notiser på telefonen och datorn.

Planera in återhämtning

Mental eller fysisk trötthet kräver olika typer av återhämtning. Har du jobbat fokuserat framför datorn hela dagen kanske en rask promenad eller ett träningspass på gymmet gör susen. Men om du har ett arbete där du jobbar hårt med kroppen kanske återhämtningen i stället består av att ligga på soffan och se på tv eller läsa en bok. I vilket fall – planera in den livsviktiga återhämtningen så att den verkligen blir av.

Therese Johansson

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

”Om skolan var anpassad efter barns behov hade Bup i...

REPLIK Det behövs mer resurser längre ned i pyram...
15 mars, 2023

Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

ARBETSMILJÖ Det straffrättsliga skyddet ska stärkas fö...
10 mars, 2023

Salem slipper konsultkostnader: "Gäller att ha orden...

EKONOMI Genom att i stället bemanna upp håller kom...
7 mars, 2023

Nästan varannan anställd på Sis-hem utsatt för hot

SIS Akademikerförbundet SSR kräver fler platse...
27 februari, 2023