16 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna pressas ekonomiskt

EKONOMI SKR flaggar för tuffa ekonomiska år för landets kommuner och regioner. I Region Uppsala har konsekvenserna redan börjat visa sig. Nu höjs varnande röster om en fortsatt negativ utveckling över hela landet vad gäller arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Andreas Torsman, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Region Uppsala. Foto: Annika Clemens

Lågkonjunktur, höga prisnivåer, inflation och skakigt ränteläge. Listan på de negativa faktorer som just nu präglar svensk ekonomi kan göras lång.

Som sten på börda visar nu också årets första skatteunderlagsprognos, som presenterades av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i slutet av februari, på en historiskt svag real utveckling av skatteunderlaget för kommande år.

– Vi ser att skatteunderlagstillväxten inte kommer att räcka till för att finansiera verksamheten i kommuner och regioner de kommande åren. Det blir framförallt en stor prövning för många kommunala och regionala budgetar i år och nästa år, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.

Många regioner har redan signalerat om ett tufft ekonomiskt läge. Som exempel kan Region Gävleborg nämnas, där man gjorde ett minusresultat på 120 miljoner under 2022, och Region Uppsala, där man nyligen drev igenom en generell minskning om 1 procent av hela budgeten.

Det sistnämnda gick till central förhandling mellan regionen och Akademikerförbundet SSR. Förhandlingen slutade i oenighet.

– Arbetsmiljön brister redan och vi ser inte att det finns utrymme för neddragningar, särskilt inte i vården, säger Andreas Torsman, ordförande i lokalföreningen för Akademikerförbundet SSR i Region Uppsala.

Andreas Torsman och My Eriksson representerar regionens cirka 250 anställda som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR.

Utöver detta har också Region Uppsala aviserat att bland annat kuratorer på en av Uppsalas vårdcentraler ska omplaceras. Detta presenterades som en åtgärd för att vårdcentralen i fråga ska lyckas hålla sin budget. Efter flera samtal mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har dock Region Uppsala beslutat att tillfälligt avvakta med dessa åtgärder och försöka hitta andra lösningar.

Simon Vinge. Foto: Akademikerförbundet SSR

Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, lyfter också en rapport som släpptes av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vid tiden för förhandlingen.

– Samma dag som vi satt i förhandlingen så släppte Ivo sin rapport om att alla akutsjukhus fick kritik, och det handlade inte minst om patientsäkerhetsbrister. Det blir rätt tydligt, säger han och fortsätter:

– När det har knaprats någon procent varje år under kanske 20-30 år, då är det klart att det till slut börjar märkas på arbetsmiljön och patientsäkerheten.

– Kostnaderna i välfärden kommer öka för både kommuner och regioner, men det blir svårt att öka inkomstskatten lika mycket. Det som behövs då är att staten skjuter till mer medel, inte mindre. Jag tror att vi kan bibehålla samma välfärdsnivå, utan problem. Men då kan man inte ta enbart från inkomstskatten, säger han.

– Man kan titta på skatten på globala företag inom EU. Det finns beräkningar som visar att det skulle kunna ge över 50 miljarder på sikt. Men de pengarna kommer ju in till staten, så det måste ju sen vidare till kommunerna och regionerna. Det finns ju pengar.

Vad gäller situationen i Uppsala och sänkningen av budgeten så kommer Akademikerförbundet SSR fortsatt att följa frågan.

– Uppsala har fördröjt sin budgetprocess och vi har krävt att de ska redovisa vilka nedskärningar som faktiskt ska göras, och sedan genomföra en risk- och konsekvensanalys. Det ska bli intressant att se vad nästa steg blir, vad ska de skära i, säger Simon Vinge.

Tommy Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024