28 augusti, 2018

”Vi ska vara en spindel i nätet”

Ett kunskapscentrum för arbetsmiljöfrågor. Nu har nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap varit igång i drygt två veckor. Under tisdagen berättade generaldirektör Nader Ahmadi om uppdraget.

nader

Nader Ahmadi, generaldirektör för Myndigheten för arbetsmiljökunskap, höll under tisdagsmorgonen ett seminarium om nya uppdraget. Foto: Stina Loman

Arbetslivsinstitutet lades ner 2007 och sedan dess har det saknats en myndighet som haft nationellt ansvar att sammanställa och sprida kunskap om arbetsmiljö. Det har också saknats en aktör som utvärderat den förda arbetsmiljöpolitiken.

Tills nu. För drygt två veckor sedan invigdes nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap som blir ett nytt nationellt kunskapscentrum för frågor som rör arbetsmiljö

– Vi ska vara en spindel i nätet som sammanställer, synliggör och förmedlar den samlade kompetensen inom arbetsmiljöfrågor, säger myndighetens generaldirektör Nader Ahmadi under tisdagsmorgonen vid ett frukostseminarium på Afa försäkring i centrala Stockholm.

Ny kunskap om arbetsmiljöfrågor ska bland annat samlas in från forskarvärlden, både den svenska och internationella.

– Många frågar varför vi ska finnas och en förklaring är att vi lever i en föränderlig värld. Kraven på effektivitet höjs dagligen och det innebär påfrestningar på arbetslivet. Allt det leder till nya sätt att organisera sig, säger Nader Ahmadi.

Myndigheten ska också sprida kunskap om arbetsmiljö till arbetsgivare och arbetstagare. Men exakt hur det ska gå till är inte klart. Än så länge har 11 medarbetare anställts – år 2020 räknar man med att vara 35–40 personer – och de har precis satt igång sitt arbete.

– Vi håller på att bygga upp strategier och ska titta på vilka vägar vi ska använda, om det blir rapporter, broschyrer eller Youtube.

Snart är det val och om det blir en ny regering riskerar nya myndigheten att läggas ner. Men det är inte något som tonar ner Nader Ahmadis goda humör i dag, han ser det som en hypotetisk fråga och vill köra på.

– Folk är taggade. Det finns ett stort stöd för myndigheten, fack, arbetsgivarorganisationer och näringslivet är alla så positiva, säger han.

Myndigheten har placerats i Gävle, vilket är en del av regeringens arbete att sprida ut myndigheter runt om i landet, läs mer om det här

Fotnot: I nästa nummer av Akademikern, som kommer 4 september, kan du läsa ett långt personporträtt med Nader Ahmadi. 

Text: Stina Loman.

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024