Vem tar plats i nya styrelsen?

Sedd av 146

Akademikern. Akademikerförbundet SSR:s valberedning har lämnat förslag till ny förbundsstyrelse. För första gången finns nu en personalvetare med i förslaget. ”Det känns jätteroligt”, säger Sara Alfredsson, personalvetare på Volvo.

Senast ändrad 16:02, 15 Mar 2018
Foto: Getty.

I maj är det dags för Akademikerförbundet SSR:s kongress. Då ska bland annat en ny förbundsstyrelse väljas.

Förbundets valberedning har nu lagt fram förslag på ny styrelse. Totalt blev 22 personer nominerade till nya styrelsen, vilket var fler än inför förra kongressen. 13 av dem var helt nya kandidater.

– Det är det roligaste och det värsta uppdraget som finns att sitta i en valberedning. Det handlar om att lägga pussel för att få ihop ett bra team, säger Eva Holmberg som är sammankallande i valberedningen.

I nuvarande styrelsen sitter 12 ledamöter, plus tre studentrepresentanter som utses av studentorganisationen. Tre av de 12 ledamöterna i förra styrelsen, Carina Laurin Stensson, Emöke Bokor och Jenny Ek, har meddelat att de inte ställer upp för omval. Men resterande nio ställer upp och de ingår alla i valberedningens förslag till ny styrelse.

Valberedningen har valt ut tre nya kandidater, två socionomer och för första gången en personalvetare.

– Vi valde dem för att de inte bara kompletterar dem som gick till omval, utan för att de utökar styrelsens kompetens, säger Eva Holmberg.

Majoriteten av kandidaterna i valberedningens förslag är socionomer, sex stycken. Näst vanligaste gruppen är samhällsvetare, tre stycken. Sedan finns också en ekonom, en beteendevetare och nu också en personalvetare.

Kandidaterna jobbar inom alla sektorer, men de flesta på kommuner.

Den nya personalvetaren som nominerats är Sara Alfredsson. Hon jobbar sedan i höstas som gruppchef på Volvo Lastvagnar.

–Det känns jätteroligt att vara nominerad. Men jag är också ödmjuk och ser det som ett uppdrag som kräver förtroende från medlemmarna, säger Sara Alfredsson.

På kongressen kan ombuden rösta på alla nomineringar som kommit in till valberedningen, även på dem som inte finns med i valberedningens förslag. Däremot kan man inte föreslå någon som inte nominerats från början.

Eva Holmberg tipsar de som inte blivit utvalda av valberedningen att förbereda sig.

– Om de blir nominerade på kongressen kan de behöva gå upp och presentera sig, säger hon.

Här kan du läsa en presentation av valberedningens kandidater. 

Av: Stina Loman, Akademikern.

Läs mer: 

Nomineringar till förbundsstyrelsen klara

Så funkar det: Kongress

up 105