Utbilda dig på distans

Sedd av 322

Akademikern. Hur bildas en lokal fackförening, hur skrivs en motion och hur blir jag en fena på att tala inför grupp? Nu börjar Akademikerförbundet SSR med distansutbildningar.

Senast ändrad 11:55, 23 Feb 2018
Foto: Theresia Viska/Akademikerförbundet SSR.
Arvid Vikman, biträdande enhetschef på Akademikerförbundet SSR:s yrke- och rekryteringsenhet, håller Skype-möte.

– Vi har alltid jobbat mycket med utbildningar och att vara nära vår organisation. Med de tekniska verktyg vi har i dag är det nu ännu lättare att vara närvarande lokalt och det vill vi förstås utnyttja, därför börjar vi nu strukturerat med digitala kurser, seminarier och möten, säger Arvid Vikman, biträdande enhetschef på Akademikerförbundet SSR:s yrke- och rekryteringsenhet.

Akademikerförbundet SSR har tidigare haft föreläsningar på distans, men för första gången erbjuder de nu en mer organiserad meny med utbildningar. Urvalet är gjort utifrån vilken typ av föreläsningar som efterfrågats de senaste åren.

Hur går det till?

– Det finns ett 20-tal olika föreläsningar som man hittar på hemsidan. Se efter vilka behov ni har lokalt och kika på listan, hittar ni inget som passar just era behov så har vi också möjlighet att skräddarsy utbildningar. Sedan ordnar vi med ett möte via Skype.

Utbildningarna är kategoriserade under dessa rubriker: Starka lokalföreningar, förbundets organisation och demokrati, professionsfrågor och kunskapspåfyllnad.
 

LISTA: Här är några distansutbildningar
 

 • Bilda SSR-förening: Förbundet svarar på frågor om vad det innebär att starta och driva en ny förening och hur det praktiskt går till.
   
 • Styrelseutbildning: Få bättre koll på hur ni skapar ett bra klimat inom styrelsen och på arbetsplatsen, demokratiska beslutsprocesser och hur ni kan kommunicera både externt och internt.
   
 • Medlemsrekrytering: Tips på hur ni kan planera och genomföra rekrytering av nya medlemmar.
   
 • Motionsskola: Var med och påverka vilka frågor som Akademikerförbundet SSR ska driva. Här får du grunderna för hur en motion struktureras och skrivs.
   
 • Etisk kod för samhällsvetare, socionomer, personalvetare, ekonomer: Förbundet har tagit fram etiska koder för alla professioner. Här presenteras etiken och ni har också en gemensam diskussion kring olika praktiska fall.
   
 • Retorik, tal och argumentation: Bli bättre på att tala inför grupp och vässa argumentationsförmågan.
   
 • Knäck ohälsan: Diskutera hur arbetsmiljön kan bli bättre hos er. 

Text: Stina Loman, Akademikern. 

up 69