21 oktober, 2015

Trädgårdsterapi effektivt i rehabiliteringsarbete

En kombination av trädgårdsterapi och aktiv jobbcoachning kan hjälpa långtidssjukskrivna kvinnor att återvända till arbetet. Det menar forskare vid Sahlgrenska akademin.

588589-einpflanzen-stiefm-tterchen-planting-pansy-04-2

Foto: mostphotos

Mellan 2010 och 2011 satsade regeringen särskilda medel för att minska sjukfrånvaron bland kvinnor. I ett av projekten som finansierades testade forskare vid Sahlgrenska akademin att kombinera trädgårdsterapi och jobbcoachning. Under 2-4 halvdagar i veckan under 14 veckor fick kvinnorna arbeta med sinnesövningar, reflekterande samtal, fysisk aktivitet och utföra praktiskt trädgårdsarbete. Allt skedde med stöd av sjukgymnaster, arbetsterapeuter och socionomer vid fyra så kallade ”Grön Rehab-trädgårdar”. Och resultaten var goda. I samband med starten av rehabiliteringsprocessen fick kvinnorna också träffa en jobbcoach som stöttade dem i deras arbetssökande så länge det behövdes.

– En kombination av trädgårdsterapi och coachning stärkte deltagarnas fysiska och psykiska hälsa, och ledde till att kvinnorna rapporterade en förbättrad vitalitet och social förmåga. Vår slutsats är att denna modell därför bör övervägas vid rehabilitering av vissa långtidssjukskrivna kvinnor, säger Eva Lidén vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Ökad livskvalitet

När kvinnornas upplevda livskvalitet mättes i början av studien låg de på en mycket låg nivå jämfört med andra kvinnor i samma ålder. Det gällde framför allt mentala och sociala faktorer. Kvinnorna i studien låg på ett genomsnitt av 19, enligt de mätvärden som använts, vilket var extremt lågt jämfört med det normala referensvärdet på 50. Vid slutet av studien hade dock kvinnorna höjt sin livskvalitet och låg istället på 28.

Kvinnor är statistiskt överrepresenterade när det gäller risken att drabbas av långvarig ohälsa och sjukskrivning. Trots det finns det få vetenskapliga studier som tittat specifikt på utmaningar och rehabilitering ur ett kvinnligt perspektiv.

Kvinnorna som deltog i projektet var mellan 21 och 62 år och bedömdes ha dålig fysisk såväl som psykisk hälsa. De hade fått offentligt ekonomiskt stöd från ett och upp till tio år.

Text: Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024


Läs även

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024