Studentliv i pandemi: Måste inte "carpe diem" varje dag

Sedd av 77

Student. Det är över 100 mils avstånd mellan Calle Bratthall och Daniella Andersson. Men de delar en speciell upplevelse: att vara student i pandemin. Året har gett dem nya intressen och insikter om sig själva.

Senast ändrad 14:12, 14 Apr 2021
Foto: Privat och Liv Vänehem.
Studentlivet har förändrats extermt mycket efter ett år med corona-restriktioner berättar Daniella Andersson och Calle Bratthall som studerar vid Lund och Umeå universitet.

I morgon, 15 april, stänger anmälan till högskolan. Hur coronaviruset påverkar höstterminen vet ingen ännu, men det finns hundratusentals personer som redan gått igenom över ett års studentliv i coronatider.

Daniella Andersson pluggar kandidatprogrammet i freds- och konfliktvetenskap på Lunds universitet – och i sommar tar hon examen. Arbetsmarknaden inom hennes bransch är tuff. På det: en pandemi.

– Det är inte helt lätt att springa ut på arbetsmarknaden nu, säger Daniella Andersson på videolänk från rummet i studentkorridoren i Lund.

Här har livet förändrats.

– Extremt mycket faktiskt. Studentlivet, särskilt i studentstäderna, handlar väldigt mycket om att träffa nya människor hela tiden. 

Av förklarliga skäl har umgängeskretsarna blivit mindre och de nya kontakterna färre. 

– Det har varit väldigt jobbigt. Jag är engagerad i kåren och har ett studentjobb på Hållbarhetsforum vid Lunds universitet. Vi planerar saker och hoppas på att allt ska bli bättre. Sedan kommer ett negativt besked, på negativt besked, på negativt besked ….

Relationerna till korridorsgrannarna har blivit tajtare

Samtidigt har engagemangen gett både struktur i vardagen och gjort pandemilivet lättare, berättar Daniella Andersson. På hemmaplan har relationerna med korridorsgrannarna blivit tajtare, och Daniella Andersson har även lärt sig mycket om sig själv.

– Det finns väldigt mycket ”fomo” (fear of missing out) i studentlivet och det är väldigt svårt att säga nej och plugga i stället. Innan pandemin var det sociala aktiviteter i stort sett varje dag, och man vill inte missa något. För mig var det lite svårt att orka med rent socialt. Pandemin gör att jag överväger det lite mer: känns det här värt att göra, även om det bara är med fyra personer? Jag behöver inte vara med på allting och jag har också hittat lite mer glädje i plugget än tidigare. 

Calle Bratthall bor i en lägenhet i Umeå där han pluggar Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer (BIT). Programmet gick snabbt över till digital undervisning när pandemin var ett faktum.  

– Från att ha varit på campus med riktiga föreläsningar till att det blev digitalt och att bara vara hemma och plugga … det var utmanade i början. Jag har inte någon jättebra uppsättning heller för att sätta mig i flera timmar i sträck och studera. Men med tiden har jag vant mig och kommit in i det hela

I Umeå universitets nya realityserie ”Hallå campus” får man bland annat följa Calle Bratthalls studentliv under pandemin. I första avsnittet grillar han korv utomhus med några klasskompisar.

– Jag har fått en del tid över för att utforska andra intressen, som Umeås fritidsliv. Jag bor 10 minuter från Umeälven. 

Fördjupat sig i matlagning och tagit extrauppdrag

Calle Bratthall har även fördjupat sig matlagning och tagit på sig fyra olika extrauppdrag: han är studentinformatör för Akademikerförbundet SSR och engagerad i SSR:s digitala taskforce. Dessutom har han kommunikationsuppdrag för institutionen för informatik och sitter som styrelsemedlem i BIT-föreningen.

– I föreningen har vi fått jobba en hel del med att få över alla aktiviteter, som vanligtvis sker fysiskt, till nätet. Jag tycker det har gått jättebra, faktiskt. 

– Vi har haft alltifrån digitala EPP:s (efter plugget-pub) till inspirationsföreläsningar med alumner som gått ut för några år sedan. 

Har du tips till andra studenter för att må bra under pandemin?

– Att försöka förstå att vi befinner oss i väldigt extraordinära omständigheter. Vi lever inte i en normal vardag med alla restriktioner, man måste komma ihåg det för att inte tvivla på sin prestation i plugget, på jobbet eller i det sociala, för då kan det gå ut över självkänslan. Man behöver inte ”carpe diem” varje dag eller ständigt vara på hugget. Det är okej att ta ett steg tillbaka och andas, men försök att fylla ut dagarna med plugg, jobb eller träning så de inte blir så enformiga.

Daniella Andersson är inne på samma spår: det är okej att inte ta på sig för mycket just nu. Hon har också ett tips till nya studenter som kanske flyttat till en ny ort, och inte känner någon där.

– Jag vet inte om man märker det, men i en studentstad är det är inte fel att vara framfusig i att skaffa vänner. Det är inget konstigt att säga till sin korridorkompis: Ska vi hitta på något?

up 38