24 februari, 2021

Så påverkas pensionen av pandemin

Det orange kuvertet landar i pensionsspararnas brevlåda i februari och mars – mitt i pågående pandemi med allt från korttidspermitteringar till vab-maraton. Vad får det för effekt på pensionen? Akademikern ringde upp Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten för att få svar.

pensionswebb

Känn ingen stor pensionsoro om du blir arbetslös en tid, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

MATHIEU STERN/UNSPLASH, PRESSBILD/PENSIONSMYNDIGHETEN

Hur påverkas pensionen av …

… att jag blir arbetslös?

– I stora drag är det ingen större påverkan, eller något man behöver oroa sig för. A-kassan är pensionsgrundande i allmän pension, men givetvis är a-kassan lägre än vad lönen hade varit, så det ger en lägre insättning, säger pensionsspecialisten Agneta Claesson och fortsätter:

– Pratar vi om perioder av arbetslöshet som inte sträcker sig över flera år, utan snarare något år, så kommer det inte märkas när man tittar på sin pension – även om det under en arbetslöshet inte sätts in pengar till tjänstepensionen. Om arbetslösheten är i slutet av arbetslivet, och om man ligger på högre inkomster, så kan det kanske påverka tjänstepensionen i vissa former.

… att jag blir korttidspermitterad?

– Det finns olika nivåer av arbetsreducering, och lönen minskas beroende på vilken nivå du hamnar på. Till exempel: Har du en lön på 32 700 kronor och får arbetsreducering med 60 procent får du behålla 92,5 procent av din lön. Permitteringslönen är pensionsgrundande för allmän pension, och korttidspermittering är tänkt att vara just kort tid. Handlar det om något år så kommer det inte gå att utläsa i pensionen att du varit permitterad.

– Vad som gäller för tjänstepensionen är olika beroende på avtalsområde och kan innebära en viss påverkan för den som snart ska gå i pension. Personalavdelningen på arbetsplatsen ska kunna redogöra för vad som gäller på individnivå.

… att jag blir långtidssjukskriven?

– Sjukpenningen är pensionsgrundande för både allmän pension och tjänstepension och du kan även få ett extra tillskott från arbetsgivaren. Återigen: Pratar vi ”bara” om något års tid så är det inte något att känna så stor pensionsoro för.

… att jag ”vabbar” mer än vanligt?

– Det skulle man kunna jämställa med att ha en lägre inkomst i form av korttidspermittering eller arbetslöshet. I stort så märks det inte heller på pensionen.

– Men barnen har vi förhoppningsvis med oss mycket längre än under coronapandemin – är ni två i hushållet och har möjlighet att prata om privatekonomi i ett långsiktigt perspektiv, så bör ni göra det. Om det är samma person som alltid vabbar, eventuellt jobbar deltid och har den lägsta lögnen i familjen, så kommer det sammantaget ge utslag på pensionen.

– En del säger till mig: det spelar ingen roll att jag och min partner har olika pension, vi kommer dela solidariskt som vi gör nu. Det är en jättefin tanke, men ibland håller inte relationen och då har vi vår egen pensionspåse att leva på.

… att börsoron håller i sig?

– Inkomstpensionen har egentligen inte någon direkt påverkan av börsen, den följer i stället löneutvecklingen. Effekten av covid-19 på den genomsnittliga löneförändringen gör att troligen så kommer pensionen att minska något 2022. Det får en påverkan på pensionärernas pensionsnivå medan vi som är yngre kan se förändringen i våra orange kuvert, säger Agneta Claesson och betonar:

– Den största delen av pensionen påverkas inte av börsen. Det som påverkar pensionen mest är livsinkomsten, om du har tjänstepension och vid vilken ålder du väljer att plocka ut pensionen.

Läs mer >> Attityder stoppar seniorer på arbetsmarknaden

Läs mer >> Så många jobbar vidare efter 65

Klara Stefansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024

Medlingsinstitutet: ”Tuff avtalsrörelse med många sv...

AVTALSRÖRELSE Sifferlösa avtal på väg bort och risk för ...
16 januari, 2024

Amineh Kakabaveh efter stormen: ”Jag borde ha ...

PORTRÄTT Kritiserad från både höger och vänster sto...
12 januari, 2024

Året som gått i Akademikern

AKADEMIKERN Vad minns du från året som gått? En titt i...
22 december, 2023