Räkna på föräldralönen i ny snurra

Sedd av 36457

Nyhet. Lönar det sig för dig och din partner att dela lika på föräldraledigheten? Nu har SACO tagit fram en räknesnurra för att visa att det kan vara en myt att den med lägst lön bör vara hemma mest.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016
Foto: Mostphotos.

Den som är föräldraledig ansöker om ersättning från Försäkringskassan. Omfattas man av ett kollektivavtal har man dessutom rätt till föräldralön. Föräldralönen är en extra lön från arbetsgivaren utöver den ersättning som försäkringskassan betalar. 

För föräldrar med generösa föräldralöner från sin arbetsgivare kan det ofta löna sig att verkligen se till att man får ut dessa.

– Vår poäng är att om den person som har högre lön är hemma så länge som föräldralönen löper så kommer hushållet att tjäna på det, jämfört med ett ojämnt uttag av föräldraledigheten, säger Thomas Andrén, ekonom på SACO.

I SACO:s nya räknesnurra fyller man i föräldrarnas inkomst före skatt, samt hur många månader man omfattas av föräldralön enligt sitt kollektivavtal.

Räknesnurran är konstruerad utifrån att man är föräldraledig i ett år, men många föräldrar är hemma längre tid än tolv månader. Dessutom är det ganska vanligt att ersättningen från försäkringskassan tas ut färre än sju dagar per vecka för att på så sätt förlänga ersättningsperioden. Det beaktas inte heller i snurran.

Även Försäkringskassan har en tjänst där man kan beräkna sin ersättning under föräldraledigheten. Den är krångligare att fylla i, men ger ett mer exakt resultat. Det viktigaste är att själv kolla hur ens eget avtal ser ut.

up 1361
Kommentera inlägget på vår medlemssajt