7 april, 2017

Ordföranden är positiv till regeringens nya direktiv

Nya direktiv till en ny socialtjänstlag presenterades i dag. Akademikerförbundet SSR:s förbundsordförande Heike Erkers är positiv.

heike

Nu har regeringen tagit ett steg framåt i arbetet med en ny socialtjänstlag. Tidigare i dag presenterades ett kommittédirektiv och den utredare som ska jobba med den 35 år gamla lagen, Margareta Winberg. Hon kommer bland annat att se över lagens struktur och konstruktion, se hur den kan bli lättare att tillämpa och undersöka hur kommunernas uppdrag och ansvar kan göras tydligare.

Akademikerförbundet SSR ser positivt på direktiven till översynen som Margareta Winberg ska lämna förslag på senast 1 december nästa år.

– Vi välkomnar att det görs en översyn av en lagstiftning som är lappad och lagad många gånger över lång tid. Varje gång man lappat eller lagat har det blivit mer otydligt och stökigt för våra medlemmar att jobba med lagen. Kommittédirektivet innehåller delar som är väldigt positiva, säger Heike Erkers som är förbundsordförande.

Hon menar att det nu tas ett helhetsgrepp på socialtjänsten.

– Det handlar också om att man lyfter professionens villkor och behov, exempelvis nämner direktivet att det finns ett behov av större handlingsutrymme och det tycker vi är bra. Vi hoppas också att lagen kan komma åt all den administration och alla kringuppgifter som tynger socialtjänsten i dag. 

Vid presskonferensen, som Akademikern skrev om tidigare i dag, poängterade Åsa Regnér och Margareta Winberg vikten av jämlikhet och jämställdhet inom socialtjänsten, de menar båda att det är ett prioriterat område. Heike Erkers ser positivt även på detta. 

– Det värmer extra i hjärtat att man fastställer de principer och värderingar som präglar dagens socialtjänstlag. Det handlar om att det inte görs någon skillnad mellan människor. Det är viktigt att ha det skrivet i ett läge där samhällsdebatten visar på motsatsen och ett parlamentariskt läge där det inte är givet att alla barn är lika mycket värda exempelvis.

Regeringens utredare ska också undersöka hur lagen tar tillvara på medarbetarnas kompetens.

– Vi organiserar runt 70 procent av socialsekreterarna och de besitter väldigt mycket erfarenhet och kompetens. I dag är det en förlust att man inte hinner med att ta vara på det, säger Heike Erkers. 

Text: Stina Loman, Akademikern

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Växande lokalförening gör skillnad

FÖRTROENDEVALDA Lokalföreningen i Ragunda driver frågan om...
18 mars, 2024