Öppnar dörren för nyanlända

Sedd av 283

Akademikern. Nu ska det bli lättare för nya svenskar att bygga upp ett nätverk i Sverige. Via Yrkesdörren förmedlas kontakt med etablerade svenskar.

Senast ändrad 13:42, 21 Dec 2017
Foto: Privat.
Socionomen Sara Siegers är dörröppnare.

Trots att du har ett gediget CV med sig från hemlandet så kan det vara svårt att få jobb i Sverige utan ett nätverk. Det vill initiativet Yrkesdörren ändra på.

Tanken är att klivet ut på arbetsmarknaden ska minskas genom att personer med utländsk bakgrund matchas ihop med etablerade svenskar, så kallade dörröppnare. Paren träffas en gång och dörröppnaren ska då förmedla två kontakter som den andra personen kan ha användning av.

Sara Siegers är socionom och jobbar som föreståndare på en boendegruppstad för vuxna i Norrköping. Hon har precis anmält sig som dörröppnare.  

– Om du kommer från ett annat land och inte har ett eget professionellt nätverk, och dessutom inte har någon erfarenhet av svensk arbetsmarknad, så kan du behöva hjälp. Jag tycker det känns bra och roligt att hjälpa till och hoppas att jag lär mig något själv på vägen, säger hon.

Sara Siegers har varit yrkesverksam i åtta år och jobbat upp ett bra professionellt nätverk.

– Det här känns som ett enkelt sätt att engagera sig som inte kräver en sådan stor insats. Jag skulle själv vilja att någon gjorde detta för mig om jag var ny i ett land. 

Axfoundation driver satsningen och Akademikerförbundet SSR har nu engagerat sig som samarbetspartner.

– De nyanlända som kommer hit är i stor utsträckning välutbildade akademiker med branscherfarenhet och starkt engagemang, men de saknar kontakter här. Samtidigt ser vi att etablerade svenskar – våra medlemmar- saknar kollegor, så det här blir en win win-situation för alla, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Hon är själv dörröppnare till en nyanländ person som behöver hjälp att komma ut i det svenska arbetslivet.

– Han heter Ozan och är statsvetare precis som jag. Han har i nuläget ett jobb som han är överkvalificerad för och vill komma vidare i arbetslivet. Jag har hjälpt honom genom att förmedla kontakter och ge tips, säger hon.

Yrkesdörrens samarbete med förbundet har hittills lanserats i Stockholm, Norrköping och Gävle, och planen är att det ska spridas ut över hela landet. Men eftersom det är en digital plattform kan deltagare registrera sig redan nu oavsett var de bor.

– Vårt största problem just nu är kompetensförsörjningen där arbetsmarknaden har svårt att hitta rätt personer till vakanta tjänster. Samtidigt har vi 360 000 arbetslösa i landet. Är det någon gång det är dags att höja blicken så är det nu, säger Ursula Berge.

Varför är det så svårt för personer med utländsk bakgrund att få in en fot på svensk arbetsmarknad?

– Det är en jättestor fråga, men mycket handlar om våra förlegade föreställningar om vad som är en bra utbildning och erfarenhet. Dessutom ser man i internationella jämförelser att det i Sverige rekryteras i högre grad utifrån kontakter och inte via annonser. Det går alltså inte den formella vägen och den som är nyanländ utan nätverk påverkas negativt av detta, säger Ursula Berge.

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer: 

Porträtt med Amelie Silfverstolpe, programansvarig för Yrkesdörren

up 566