Obotlig optimist jobbar för fred i Mali

Sedd av 502

Akademikern. Terrordåd och kidnappningar plågar Mali efter inbördeskriget. Nu ska Sverige hjälpa landet att nå fred. Samhällsvetaren Måns Hanssen åker dit för att fixa säkerheten.

Senast ändrad 11:07, 13 Nov 2017
1 av 2 Foto: Margareta Bloom Sandebäck.
”Passet är mitt främsta arbetsredskap. Det är en förutsättning för att jag ska kunna ta mig till platserna där jag arbetar”, säger Måns Hanssen, samhällsvetare som jobbar med säkerheten i Mali.
2 av 2 Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Blicken är isblå. Det korta blonda skägget blir mörkare ut mot kanterna. Måns Hanssen tar av sig kavajen, hänger den över stolen och rullar upp skjortärmarna. På kavajslaget sitter Folke Bernadotteakademins vapen: en bro som går över en jordglob. 

Det är var Måns Hanssen gör: bygger broar. FBA är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling, och här jobbar han med säkerhetssektorreform i Mali och Demokratiska republiken Kongo. Alltså hur staten ska bli bättre på att garantera befolkningens trygghet.

– Säkerhet är grundbulten för att vi ska kunna leva våra liv. För att du ska kunna gå till arbetet och inte vara rädd för att bli skjuten eller våldtagen på vägen. Utan säkerhet blir allt annat svårt. Var ska du få mat ifrån om du inte kan lämna ditt hem? säger Måns Hanssen på en norrländska som vittnar om uppväxten i Holmsund utanför Umeå.

Konferensrummet heter passande nog Afrika. Det ligger längst in i FBA:s kontor i Försvarshögskolans lokaler i Stockholm. Måns Hanssen ska snart åka tillbaka till Mali, ett av världens fattigaste länder där en bräcklig fred råder efter det senaste inbördeskriget och statskuppen 2012. Han är i slutfasen av att analysera hur myndigheten kan stötta landet. Det handlar särskilt om att implementera det fredsavtal som slöts 2015 mellan regeringen och de väpnade grupperna.

– Vi tittar på vad vi ska göra när det gäller mänsklig säkerhet och jämställdhet, till exempel kvinnors deltagande i fredsprocessen.

Det var förra året som den svenska regeringen presenterade sin nya utvecklingsstrategi för Mali, som nu genomförs av FBA och Sida. Läget är ömtåligt. FN:s fredsbevarande styrkor finns på plats och där ingår svenska trupper. Landet plågas fortfarande av terrordåd av islamistiska grupper. I juni släpptes den svenske turisten Johan Gustafsson som i sex år varit kidnappad av Al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim.

Jobbet tvingar Måns Hanssen att vara en obotlig optimist, annars skulle han snabbt bli cynisk. Det gäller att leta efter guldkornen, fira de små vinsterna. Men ibland känner han sig maktlös när utvecklingen går långsamt eller läget i ett land blir sämre och fler människor far illa. Men i nästa andetag säger han att det gäller att vara självkritisk och inse vilken makt du har och inte har.

– Du måste ta på dig tillräckligt med ansvar för att behålla din mänsklighet och förstå den situation som människor lever i, men tar du på dig för mycket blir det svårt att orka.

Som exempel tar han den arabiska våren 2011. Måns Hanssen jobbade på en schweizisk organisation som stöttade Libyen med att bygga upp säkerhetsstrukturer som polis, militär och underrättelsetjänst efter diktatorn Muammar al-Gaddafis fall. De isblå ögonen får en annan intensitet när han minns sin känsla av optimism; chanserna var så goda, drivet hos folket så starkt. Sedan gick det käpprätt åt skogen. I dag är Libyen ett av världens farligaste länder.

– De bitarna är tuffast. När jag ser att nu är det på gång, nu finns chansen, och sedan går det åt andra hållet. Det är människor vi jobbar med. Människor som bor där. De bor fortfarande där och lever i det här hela tiden.

Men det är också människorna som ger honom energi. Drivna kollegor som vill göra skillnad. Det är också i arbetet med människor som Måns Hanssen själv känner att han kan påverka. Han jobbar med känsliga politiska frågor, men bakom alla lagar, papper, administration, strukturer och byråkrati sitter det människor. Det är de som är intressanta. Och deras makt.

– Den möjlighet de faktiskt har att påverka samhället de lever i. Om tillräckligt många vill tillräckligt mycket kan de åstadkomma en hel del. Sedan finns det så klart strukturer som håller den potentialen nere, men då är det ännu viktigare att jobba med de strukturella problemen för att de här grupperna ska få vara med i beslutsfattandet.

Människor går också att påverka. Som pojkarna i ungdomsfängelset i Peru där Måns Hanssen volontärarbetade som 23-åring. Han utbildade personalen i konflikthantering och höll i pass med de intagna killarna, som var mellan 12 och 18 år, för att minska risken för konflikter.

– Med unga pojkar i pubertetsåldern är det inte alltid lätt att hålla en konfliktfri miljö, säger Måns Hanssen.

Med pojkarna jobbade han mycket med tillit. Gjorde klassiska tillitsövningar som att falla och hoppas på att personen bakom tar emot en. Måns Hanssen tyckte att det var roligt att jobba med ungdomar eftersom förändringen kom direkt. Plötsligt började två killar som inte haft med varandra att göra tidigare prata och umgås.

Till FBA kom Måns Hanssen 2015. Efter att ha arbetat utomlands i flera år bestämde han och fästmön, som jobbar inom humanitärt bistånd, att det var dags att söka sig tillbaka till rötterna Sverige. Han säger att arbetet med tunga frågor som krig och konflikt ger perspektiv på vad som är viktigt i livet.

– Jag försöker, och hoppas att jag lyckas, undvika att klaga på vardagliga petitesser. Det regnar eller tunnelbanan är sen, so what? När jag tänker på hur mycket mer allvarliga saker som människor hanterar världen över dagligen blir jag lycklig över det jag själv har.

Vad är viktigt?

– Jaa, vad är viktigt? skrattar han, och fortsätter:

– Hälsa och glädje kanske.

Ute i lunchrummet plirar greve Folke Bernadotte mot förbipasserande från ett svartvitt foto som tar upp hela väggen. Han var FN:s första medlare och förhandlade i konflikten mellan Israel och Palestina 1948. Måns Hanssen berättar att myndighetens verksamhet i dag bland annat handlar om att skicka svensk personal till internationella insatser, policyutveckling och utbildning för utländska samarbetspartners.

Kurserna handlar till exempel om jämställdhet, rättsstatens principer, demobilisering, avväpning och återanpassning av före detta kombattanter samt SSR, säkerhetssektorreform. 

Utbildningarna i SSR ordnas på plats i andra länder men längre veckolånga utbildningar hålls ofta på FBA:s huvudkontor på Sandö utanför Kramfors. Deltagarna får lära sig olika byggstenar: vad säkerhet är, vad individer, grupper och länder behöver i form av säkerhet, vilka aktörer som ingår i säkerhetssektorn samt hur de kan förändra sitt lands säkerhetssektor till att bättre möta de olika behov som kvinnor, flickor, män och pojkar har.

Själv känner sig Måns Hanssen trygg under sina resor. Första gången han kom till Malis huvudstad Bamako blev han förvånad över lugnet. Medie-rapporteringen handlar mest om våld, men Måns Hanssen möttes av vänliga människor som hade nära till skratt. Han berättar att FBA-personalen också gör noggranna förberedelser och har en väl fungerande säkerhetsapparat runt sig, de åker inte om läget är för farligt. Men det finns situationer när Måns Hanssen har blivit rädd. Som när han körde förbi en säkerhetskontroll i Libyen och någon sköt vid sidan av bilen.

– De sköt i luften för att påkalla uppmärksamhet från bilen framför oss som de ville skulle stanna, så det var inte så allvarligt som det först verkade. Men jag hann dra igång hela säkerhetsbiten: "Vad är det som händer? Var kommer det ifrån? Vart ska jag? Vart är vi på väg?" Men de stora riskerna är generellt trafiken, malaria och matförgiftning.

På måndag är det dags att resa till Mali. Måns Hanssen känner sig förberedd och nyfiken. FBA har en rad projekt som nu ska stämmas av med olika samarbetspartners. Det nationella ägandeskapet är viktigt.

– Det är de som bestämmer över, och styr processerna. Vi stöttar dem och är lyhörda för deras prioriteringar. 

Text: Jennie Aquilonius, Akademikern

Reportaget ovan är med i vårt senaste magasin, nr 5/2017. 
Läs hela tidningen som PDF här.

up 511