Nya Akademikern: Förhandla smart och gör båda till vinnare

Sedd av 139

Akademikern. Lyckade förhandlingar gör båda parter till vinnare. Vare sig det handlar om ett anställningskontrakt eller kollektivavtal som omfattar tusentals. I nya numret av Akademikern tar vi reda på hur du fixar kontrakt som skapar långa relationer.

Senast ändrad 14:47, 4 Apr 2017
Foto: Foto: Anna Simonsson.

Extra semester, flextid eller övertidsersättning. Förhandlar du om villkor utöver lön i ditt anställningskontrakt? Eller väljer du att luta dig mot det som fack och arbetsgivare kommit överens om i kollektivavtalen?

En stor del av arbetslivet styrs av förhandlingar och överenskommelser. Så har det varit sedan 1938 då den svenska modellen skapades. I stället för att staten bestämmer reglerna genom lagstiftning sköter fack och arbetsgivare det tillsammans. 

En lyckad förhandling får båda att känna sig som vinnare och skapar förutsättningar för långa och givande relationer. I det här numret av Akademikern har vi tagit reda på knepen som gör dig till superförhandlare. Det är faktiskt en hel vetenskap som fick nobelpris i vintras. 

Personalvetaren och medlaren Anders Hammarbäck berättar hur han fick fack och arbetsgivare att komma överens om hur de tillsammans ska jobba för att minska sjukskrivningar. Socionomen Patrick Jenkinsson tvekar inte att förhandla om andra saker än lön när han ska börja ett nytt jobb. Det kan handla om när arbetet ska utföras, övertidsersättning eller närvarande chefer. 

Hittills har den svenska modellen varit framgångsrik. Lönerna har ökat snabbare än i andra länder och det är jämförelsevis få konflikter på arbetsmarknaden. För att det ska fortsätta krävs att många är med i facket. Under 2000-talet har vi sett en historisk nedgång, men sedan några år engagerar sig allt fler akademiker. Tillsammans är vi starka. 

Dessutom rapporterar vi från Rinkeby, där ett upplopp och polisens skott blev nyhet i USA. Vi tar reda på hur brottsligheten förändrats och pratar med dem som arbetar i socialtjänsten och i idellaa organisationer i förorten om deras bild av verkligehten. Vi spanar också på trenden med utomhuskontor. Några företag har flyttat ut skrivborden i det fria, året runt. Och så har vi besökt Kolmården där HR-chefen Veronica Fors berättar om sin karriärväg. När hon började på djurparken fick hon hantera att en medarbetare dödats av vargar på jobbet och då kom hennes bakgrund som socionom väl till pass. Vi tar också reda på om och hur arbetsgivare får varna anställda och kikar närmare på vad som gäller vid föräldraledighet.   

Akademikern nr 2 2017 är ute nu! Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Du kan också bläddra i tidningen här!

up 813