Nya Akademikern: Får du göra lönekarriär?

Sedd av 299

Akademikern. Hur rik vill du bli på ditt jobb? Det bör gå att fördubbla lönen under yrkeslivet, anser facket. Men i många branscher är det svårt. Hur ser det ut för dig?

Senast ändrad 10:13, 13 Feb 2017
Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Ett par hundralappar mer i lön. År efter år. Samma ökning som alla andra. Utan möjlighet att påverka lönen genom arbetsprestation, växande erfarenhet eller större ansvar.

Efter elva år fick socionomen Annelie Björndahl nog och lämnade kommunen för arbetsgivare i privat sektor och möttes av en annan inställning till lön och andra förmåner.

Under ett yrkesliv är det rimligt att akademiker fördubblar sin lön, anser Akademikerförbundet SSR. Men för många som arbetar i offentlig sektor är det svårt. Lönerna är så pass sammanpressade att det bara skiljer några tusenlappar mellan de som tjänar minst respektive mest.

Tyvärr är det inte så enkelt att det handlar bara om offentlig sektor kontra privat. Även inom kommuner och landsting finns akademiker som kan göra lönekarriär, nämligen i yrken där majoriteten är män. De låga och sammanpressade lönerna finns framför allt i yrken som domineras av kvinnor.

Arbetar du, som många medlemmar gör, dessutom i en ansträngd arbetsmiljö sätts principerna för rättvis lönesättning ur spel. Hur ska du lyckas prestera om det saknas resurser?

I årets första nummer tar vi reda på vad som är en rimlig lönekarriär och jämför det med hur det ser ut i verkligheten.

En som tagit frågan om lönekarriär på allvar är HR-chefen Anneli Metso Kjellkvist på Högskolan i Skövde. Hon vill skapa tydliga karriärvägar som ska ge utdelning i plånboken. I universitetsvärlden har forskning länge varit det som premierats, men nu ska det bli möjligt att tjäna mer genom andra typer av uppdrag. Även inom kommunerna har det börjat röra på sig de senaste åren. Brist på personal har drivit på lönerna och gjort det möjligt att gå till en annan arbetsgivare.

I Akademikern hittar du också spännande läsning om hur dina kollegor påverkar din arbetsprestation, senaste nytt från avtalsrörelsen och så möter vi statsvetaren Amelie Silfverstolpe som hjälper nyanlända att hitta jobb.

Akademikern nr 1 2017 är ute nu! Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Du kan också bläddra i tidningen här!

up 974
Kommentera inlägget på vår medlemssajt