9 oktober, 2018

Ny webbplats för nyanlända och arbetsgivare

Nu lanseras en ny webbplats som ska göra det enklare för nyanlända att få jobb. SKL och flera fackliga organisationer står bakom initiativet.

handskak

Foto: Getty

Kommuner och landsting ska få bättre möjligheter att ta tillvara på nyanländas kompetens och se till att de når fram till rätt jobb. Det vill Sveriges kommuner och landsting, SKL, som tillsammans med nio fackliga organisationer tagit fram webbplatsen Vägen till jobb – från nyanländ till nyanställd inom vård, skola och omsorg

Webbsidan riktar sig till nyanlända som har en utbildning inom socialt arbete, vård- och omsorg, skola eller hälso- och sjukvård.

Den riktar sig också till arbetsgivare och handledare. Arbetsgivaren kan få information om exempelvis vad som gäller vid rekryteringar, hur de kan jobba med språkutveckling och hur anställningsstöd fungerar. Handledarna hittar stöd inför praktik och handledning av nyanlända. 

Akademikerförbundet SSR är ett av fackförbunden som varit med och tagit fram webbplatsen.

– I dag finns det inte någon samlad webbplats där nyanlända får information om hur de gör för att få jobb i välfärdsyrken. Det finns inte heller någon bra webbplats där arbetsgivare kan få samlad information inför anställning av nyanlända och andra utlandsutbildade. Därför behövs denna satsning, säger Josefine Johansson, professionsstrateg på Akademikerförbundet SSR.

Hur kommer det sig att Akademikerförbundet SSR engagerade sig?

– Sverige behöver nyanländas kompetens. Vi vill att akademiker som kommer hit ska kunna komplettera sin utbildning för att jobba i sitt yrke här. Det handlar om våra framtida kollegor och medlemmar.

I våras drog två nya snabbspår för nyanlända akademiker igång på Södertörns högskola i Stockholm. Det ena snabbspåret är för personer med utländsk examen inom socialt arbete och det andra för utlandsutbildade samhällsvetare, ekonomer och jurister. Syftet med snabbspåren är att utlandsutbildade lättare ska få jobb inom sitt yrke i Sverige.

Snabbspåren grundar sig i en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter, där Akademikerförbundet SSR bland annat varit involverat. Den första omgången av snabbspår i socialt arbete avslutades i slutet av september och nu ska studenterna ge sig ut på praktik.

Det har dock varit svårt att hitta praktikplatser, alla studenter har inte fått en plats än. Men Josefine Johansson är inte orolig.

– Vi har bidragit med flera tips på praktikplatser och nu jobbar Arbetsförmedlingen med att matcha ihop studenterna med arbetsplatserna, säger hon. 

Hur kommer det sig att det är svårt att hitta praktikplatser?

– I Stockholm har vi redan tre lärosäten som utbildar socionomer och det gör att typiska praktikplatser för socionomer redan är tagna och arbetsgivarna anser att de inte har plats för en extra person. De flesta studenterna har exempelvis velat ha praktik på socialtjänsten, men det har inte varit möjligt.

Men det finns ändå flera fördelar med att lägga snabbspårs-utbildningen i Stockholm, menar Josefine Johansson.

– Det har varit en utmaning att hitta deltagare, men Stockholm är en bra plats eftersom det är lätt att pendla till Stockholm från hela Mälardalsregionen. En erfarenhet från första terminen är att ha färdiga praktikplatser innan snabbspåret sätter igång, så att övergången mellan studier och praktik går snabbare, säger hon. 

Text: Stina Loman. 

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Växande lokalförening gör skillnad

FÖRTROENDEVALDA Lokalföreningen i Ragunda driver frågan om...
18 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024