Ny plan för jämställda livslöner

Sedd av 169

Akademikern. Kvinnor tjänar i snitt betydligt lägre än män under ett arbetsliv. Det vill regeringen ändra på och presenterar nu en handlingsplan. ”Kvinnor och män ska ha samma möjlighet till ekonomisk självständighet”, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister.

Senast ändrad 10:22, 10 Jan 2018
Foto: mostphotos.

I genomsnitt skiljer det flera miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män. För exempelvis manliga akademiker är livslönen i snitt 16 procent högre än för kvinnliga, vilket motsvarar 2,8 miljoner kronor, efter skatt, enligt siffror från Saco.

De här skillnaderna behöver ses över, menar regeringen som i slutet av december presenterade en ny handlingsplan för jämställda livsinkomster.   

– Pengar är makt. Kvinnor och män ska ha samma möjlighet till ekonomisk självständighet och trygghet, genom hela livet. Så är det inte i dag, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

I handlingsplanen beskriver regeringen genomförda och även pågående åtgärder för jämställda livsinkomster. Här konstaterar man att utvecklingen går åt rätt håll – om än långsamt.

Regeringen gav också Medlingsinstitutet i uppdrag att utreda osakliga löneskillnader. Även en utredning tillsätts under våren som ska se över effektivare sanktioner mot diskriminering.

Saco är positivt till regeringens initiativ och menar att handlingsplanen är ett steg i rätt riktning mot en jämställd arbetsmarknad.

– Det är viktigt att vi har kunskaper om osakliga löneskillnader för att kunna vidta rätt åtgärder, de åtgärder regeringen nu föreslår är något Saco har talat länge om, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Frågan om lika lön mellan könen har tagits ett steg längre i Island. Nyligen beslutade landet att det numera ska vara olagligt att ge män högre lön om de arbetar med samma sak som kvinnor. Den som misslyckas med detta får betala böter, skriver SVT Nyheter

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer:

Jämför livslöner inom olika yrken i Sacos kalkylator 

up 143