7 juni, 2018

Nu är det klart – legitimation för kuratorer införs nästa år

Under onsdagseftermiddagen röstade riksdagen ja till att införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. För Akademikerförbundet SSR innebär det att en lång facklig kamp är i mål. ”Skam den som ger sig”, säger förbundsordförande Heike Erkers.

riksdagen

Klockan 16 under onsdagen röstade riksdagen ja till att införa legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer. Foto: Getty

I måndags debatterade riksdagen införandet av legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. I dag togs beslutet: Legitimation införs från och med 1 juli 2019.

Det här gäller:

  • Yrkestiteln för kuratorerna ska vara hälso- och sjukvårdskurator.
     
  • För att få legitimation krävs hälso- och sjukvårdsexamen. Den som redan arbetar som kurator kommer under en övergångsperiod ha möjlighet att få legitimation om den har en socionomutbildning eller annan likvärdig utbildning samt har arbetat som kurator i minst fem år, alternativt två år med en relevant vidareutbildning.
     
  • Legitimation söks via Socialstyrelsen av kuratorerna själva.
     
  • Det nya kravet innebär att kuratorer inom privat hälso- och sjukvård måste börja föra journal, något som de inom offentlig sektor redan gör.
     
  • Det kommer att vara möjligt att arbeta inom yrket utan legitimation, här är det upp till arbetsgivaren att bedöma om den enskilde har tillräckligt med kompetens.

På Akademikerförbundet SSR firas det för fullt i dag. Förbundet har drivit frågan om legitimation sedan det bildades för 60 år sedan.

– Det känns alldeles underbart att 60 års kamp nu äntligen ger resultat, skam den som ger sig. Det här är en bra utveckling för professionen och jag är jätteglad för medlemmarnas skull men också utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Hur kommer det sig att det tagit sådan lång tid?

– Det beror inte på förbundet utan politiken, det har hela tiden varit två steg fram och ett tillbaka. Det har varit ett oerhört stort och komplicerat arbete för att nå fram hit och jag vill tacka alla de tjänstemän på kansliet som drivit frågan över så lång tid, säger Heike Erkers.

Titti Fränkel, utvecklingschef för socialt arbete på Akademikerförbundet SSR, är den tjänsteman på förbundet som jobbat längst med frågan. Hon pekar ut flera saker som satt käppar i hjulet.

– Det har funnits förslag som avslagits för att man blandat ihop socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Sen har det varit synpunkter på att man inte ansett att socionomutbildningen varit tillräckligt forskningsanknuten, säger hon.  

En svårighet har bland annat varit att socionomutbildningen inte leder till ett enda yrke, som inom andra legitimationsyrken. Men nu har en yrkesexamen på avancerad nivå med inriktning mot hälso- och sjukvård införts. Behöriga att söka till den är de som har socionomexamen eller motsvarande.

Hur vill du beskriva arbetet?

– Vi har arbetat tätt tillsammans med medlemmar, Svensk Kuratorsförening och uppvaktat riksdagspolitiker och ministrar. Vi har också haft tät kontakt med socionomutbildningarna i landet och påverkat och lobbat där det varit möjligt. Vi har varit droppen som urholkar stenen, vi har nött, gnetat och stretat. Jag började arbeta på förbundet 1998 och sedan min första dag har jag kämpat för det här, det är fantastiskt att vi nu är framme, säger Titti Fränkel.

Alla andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården med akademisk examen har haft legitimation, men inte kuratorerna. Huvudskälet till att legitimation nu införs är att patientsäkerheten ska stärkas.  

– Legitimation i sig är en garant för att jobbet görs utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, utan legitimation är patienterna rättslösa om det skulle hända något, säger Titti Fränkel.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, har jobbat med frågan politiskt de senaste sju åren.

– Vi har arbetat på flera fronter samtidigt, och min strategi har varit att vi måste arbeta med frågan utifrån att det både är en utbildningsfråga och en hälso- och sjukvårdsfråga. Vi har arbetat systematiskt både gentemot regering, departement, riksdag och enskilda myndigheter. Det var den växelverkan som visade sig vara framgångsrik. Många bitar föll på plats samtidigt, säger hon.

Förbundet har också haft draghjälp av EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv som innebär att EU-länder inte får reglera yrken själva framöver utan det är gemenskapsbeslut.

– Det gav en del eld i baken, vilket vi har haft glädje av här på upploppet, säger Ursula Berge.

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer: 

Panel: Vi frågade tre hälso- och sjukvårdskuratorer vad de tycker om legitimationen

Steg för steg – så har Akademikerförbundet SSR:s jobbat för legitimationen

Nu lämnar regeringen över propositionen

Regeringen föreslår legitimation för kuratorer 

Ett steg närmare legitimation 

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Växande lokalförening gör skillnad

FÖRTROENDEVALDA Lokalföreningen i Ragunda driver frågan om...
18 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024