Myndighetsanställda i protest mot trakasserier

Sedd av 307

Akademikern. Över 1 200 tjänstemän inom offentlig sektor har skrivit under uppropet #allmänhandling som en protest mot sexism och trakasserier på jobbet.

Senast ändrad 15:15, 26 Jan 2018
Foto: mostphotos.
I oktober förra året hölls en #metoo-manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Efter #metoo-kampanjen har uppropen mot sexuella trakasserier avlöst varandra. Allt fler kvinnor inom olika branscher har trätt fram och vittnat om om sexuella trakasserier på arbetet. Några hashtaggar är fackförbundens #inteförhandlingsbart, Svenska kyrkans #vardeljus, Kriminalvårdens #virivermurarna och socialarbetarnas #orosanmälan.

Under fredagen publicerades ytterligare ett upprop: #allmänhandling (läs hela uppropet på dn.se), med 1 258 underskrifter från myndighetsanställda. De kräver ett slut på sexism och trakasserier på arbetet. 

”Myndighetsvärlden verkar vid en första anblick vara skonad från sexism och sexuella trakasserier. Det kommer in färre anmälningar till myndighetschefer än till chefer i många andra branscher. Men det är faktiskt inte hela bilden", skriver de i uppropet som senare i dag kommer att lämnas över till civilminister Ardalan Shekerabi (S).

I uppropet har också flera vittnesmål från kvinnor som utsatts samlats.

”Framförallt hoppas vi att vårt upprop ska leda till att var och en av oss vågar säga ifrån i framtiden, utan att riskera att bli utfrysta eller förlora chansen till jobb – det sistnämnda gäller särskilt unga, visstidsanställda kvinnor som inte vågar säga ifrån och göra sig impopulära.”

En längre artikel om #metoo-kampanjen och uppropen finns att läsa i senaste numret av Akademikern. Läs som PDF här! 

Läs mer:

Heike Erkers: Viktigt ministermöte om #metoo

Så hanterar du sexuella övergrepp och trakasserier på jobbet

up 150