Mer Vab-fusk upptäcktes förra året

Sedd av 120

Akademikern. Förra året skärpte Försäkringskassan sina kontroller av föräldrar som uppgivit att de vårdade sjuka barn. Resultat: fler åkte fast och 14,8 miljoner kronor krävdes tillbaka, skriver TT.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016

Sammanlagt krävdes 733 föräldrar på felaktiga utbetalningar av tillfällig föräldrapenning förra året. Det är en rejäl ökning från året innan, då 472 föräldrar fick betala tillbaka sammanlagt 5,8 miljoner kronor, skriver TT.

Bakom ökningen ligger ett förändrat kontrollsätt. Istället för generella kontroller gjordes en särskild granskning av ärenden där risken för brister ansågs vara extra stor. 

De flesta återkrav handlar om rena misstag. Men i nästan en tredjedel av fallen bedömer Försäkringskassan att det rört sig om medvetet fusk. Ärendet anmäls då till polis.

En majoritet av de bidragsbrott som polisanmäls avskrivs. Men de senaste åren har mellan 20 och 38 procent resulterat i domar.

Det största återkravet förra året låg på 1,1 miljon kronor, vilket är en ovanligt hög siffra. Medianbeloppet som föräldrar fick betala tillbaka var drygt 6300 kronor.

 

up 470
Kommentera inlägget på vår medlemssajt