23 augusti, 2019

Många frågor om legitimationsansökan

Många kuratorer inom hälso- och sjukvården hör av sig till Akademikerförbundet SSR för att få vägledning i sin legitimationsansökan. Det berättar Josefine Johansson, strateg på förbundet. – Socialstyrelsen behöver bli tydligare, säger hon.

josefine_press_portratt

Foto: Akademikerförbundet SSR

Från den första juli i år är det möjligt för kuratorer inom hälso- och sjukvården att ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Som Akademikern tidigare har rapporterat är det hittills omkring 626 kuratorer som har skickat in sin ansökan om legitimation och av dem är det ungefär 126 personer som har fått sin legitimation.

Josefine Johansson, strateg på Akademikerförbundet SSR, tycker att beskedet är positivt. 

– Med tanke på att det har varit semestertider tycker jag att det är bra att så många ändå har skickat in sin ansökan. Det tar ju tid att få alla dokument från sin arbetsgivare och jag har full förståelse för att många ännu inte har hunnit med detta, säger hon. 

Josefine Johansson tillägger att det finns ungefär 4500 kuratorer i hälso- och sjukvården och att en stor grupp ännu inte kan ansöka om legitimation eftersom det krävs fem års arbetslivserfarenhet. Vidare säger hon att många medlemmar hör av sig till Akademikerförbundet SSR med frågor gällande ansökningsprocessen. 

– Redan under våren fick vi in många frågor, men även nu. Främst är det frågor som rör tjänstgöringstid och kurativa arbetsuppgifter där det har funnits en del oklarheter kring hur detta ska formuleras och vidimeras, säger hon. 

Josefine Johansson ger som exempel att det har varit en del oklarheter kring tjänstgöringstiden för de hälso- och sjukvårdskuratorer som har en relevant vidareutbildning och som av den anledningen endast behöver två års tjänstgöring för att kunna ansöka om sin legitimation. 

– I vår dialog med Socialstyrelsen har vi gjort tolkningen att det är den sammanlagda tjänstgöringstiden som räknas. Men en av våra medlemmar fick beskedet att hon var tvungen att vänta två år efter sin magisterexamen för att kunna ansöka om legitimation. Min tolkning är att Socialstyrelsen behöver tydliggöra hur de ser på detta, säger hon.

Josefine Johansson berättar att Akademikerförbundet SSR nu ser över om de kan göra informationen tydligare på sin hemsida för att kunna vägleda sina medlemmar så bra som möjligt. 

– Socialstyrelsen är den myndighet som är ansvarig för att ge rätt information. Men vi vill såklart göra vårt bästa för att underlätta för våra medlemmar, säger hon. 

Malin Letser

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Växande lokalförening gör skillnad

FÖRTROENDEVALDA Lokalföreningen i Ragunda driver frågan om...
18 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024