Läs Akademikerns nya tematidning om socialtjänsten

Sedd av 241

Akademikern. Med nya numret av Akademikern lanserar vi tematidningen Akademikern Plus. Här riktar vi ljuset mot socialtjänsten. Efter år av krisrapportering börjar vi se ljuspunkter. Följ med till kommunerna som siktar uppåt.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016
Foto: Rasmus Meisler.

"Nu satsar kommunerna på socialsekreterarna". Det var rubriken på en artikel på Akademikern.se i början av 2015. Spridningen blev stor. Efter spaltmeter om larmrapporter om skenande personalomsättning och blytung arbetsbelastning i socialtjänsten hungrade många efter goda nyheter. 

Och det har faktiskt börjat hända något. Sedan den artikeln har vi fått allt fler tips från orter runt om i landet där fack och arbetsgivare verkligen anstränger sig för att vända krisen. En del satsar stort och brett, andra smalt och koncentrerat. Även regeringen, forskare och Arbetsmiljöverket agerar för att lyfta arbetsmiljön.

Plötsligt finns en vilja och en kraft att förbättra. Denna förbättringsvilja vill vi skildra i den tematidningen Akademikern Plus, som distribueras till alla läsare som arbetar i socialtjänsten med Akademikern nr 5/2016. Vi har besökt Malmö kommun som fick smäll på fingrarna av Arbetsmiljöverket och där huvudskyddsombudet nu tar hjälp av forskare för att komma tillrätta med arbetsmiljön

Stenungssunds kommun har efter samtal med personalen steg för steg infört konkreta förbättringar i arbetsvardagen. Sundsvall testar sex timmars arbetsdag. Österåkers kommun lockar med en tydlig lönetrappa som premierar dem som stannar kvar.

Vägen må vara lång och svårvandrad. Det vittnar de som börjat arbetet om. Men de hyser alla hopp om framtiden. Jag hoppas att du får inspiration och konkreta idéer till hur ni kan ta arbetet vidare i din kommun.

De kommande veckorna publicerar vi artiklar från kommuner som inspirerar här på Akademikern.se. Håll utkik!

Läs mer!

Malmö tar hjälp av forskare för att lyfta arbetsmiljön

up 630
Kommentera inlägget på vår medlemssajt