16 december, 2019

Kraven från gräsrötterna gav resultat

Fridays for future placerade klimatfrågan på den fackliga agendan. Nu är medlemmarnas engagemang och kunskap en viktig del i hur Akademikerförbundet SSR driver klimatfrågan vidare i avtalsrörelsen.

viktoria_h

Viktoria Hellström, ledamot i förbundets studentråd, säger att facken har en viktig roll att spela för att arbetstagare inte ska hamna i kläm i den omställning som behövs för att rädda klimatet.

När Greta Thunberg och Fridays for Future i somras uppmanade fackförbunden att ta ut sina medlemmar i strejk för klimatet den 27 september blev trycket stort på fackförbunden. Så stort att ledarna för de tre stora centralorganisationerna Saco, TCO och LO  såg sig tvungna att stämma träff med de unga representanterna för Fridays for future för att förklara varför de inte ville utlysa strejk.

Från att i det närmaste ha setts som en politisk fråga som inte berör fackförbunden har klimatfrågan tagit sig in i de högsta ledningsrummen.

– Fackföreningsrörelsen i allmänhet har inte riktigt varit på bollen så snabbt som vi borde ha varit. Jag tror att det kommer att ställas krav på oss, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

– Vi är en demokratisk organisation och ska göra det som medlemmarna säger. Frågan engagerar många, inte minst många unga. Jag tror att fackförbunden behöver bli lite bättre på att hantera den typen av frågor, fortsätter han.

Det var tydligt att många medlemmar efterlyste handling från sina fackförbund. Inte i någon annan fråga hade så många medlemmar hört av sig till Akademikerförbundet SSR, enligt Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare och ansvarig för klimatfrågor.

Förbundet mötte efterfrågan från medlemmarna genom att ge tips på hur de kunde manifestera utan att strejka, samt tog fram underlag för skyltar att använda under demonstrationen.

– Vi tror inte att strejkvapnet ska användas för den här typen av aktioner. Det är helt knutet till konflikter på arbetsmarknaden där arbetsgivaren är motpart och kan lösa situationen, säger Maria Östberg Svanelind.

Några som hörsammade uppmaningen var Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Göteborgs stad som gjorde gemensam sak med bland annat Vision och Sveriges arkitekter och demonstrerade på lunchrasten utrustade med paraplyer till skydd mot ösregnet och egentryckta skyltar.

Maja Ljutic Loberg, anställd i socialtjänsten i Göteborg och förtroendevald i Akademikerförbundet SSR, tyckte att det var bra att fackförbunden mötte upp i klimatfrågan.

– De sa inte bara blankt nej. De har sagt att vi inte kan strejka, men uppmanat medlemmarna att manifestera på lunchen eller att lösa det på annat sätt med sin chef.

Både hon och kollegorna Jesper Lindeberg och Johanna Morgensterns tycker att facken har en viktig roll att spela i klimatfrågan genom att ställa krav och påverka arbetsgivaren.

– Vi kan påverka hur pensionsavsättningar placeras och hur upphandlingar görs exempelvis. Och i det privata finns företag som står för stora utsläpp, där kan facken påverka också, säger Jesper Lindeberg.

Akademikern har haft kontakt med flera lokalföreningar i olika sektorer. Flera berättar om ett gryende engagemang för klimatet, någon har redan slutit klimatrelaterade lokala avtal med arbetsgivaren, andra har försökt men inte lyckats. Men alla är inte lika engagerade och några ifrågasätter varför klimatet skulle vara en facklig fråga över hvuudtaget.
 

"Annars kommer människor inte gå med på att ändra sitt sätt att leva"

– Viktoria Hellström, om vikten av att facken är aktiva i omställningen som krävs för klimatet –


Flera studentråd inom Sacos fackförbund höjde sin röst i en debattartikel publicerad i Arbetsvärlden. De menade att fackföreningsrörelsen själv behöver ta grepp om frågan och driva en facklig klimatpolitik, bland annat genom att i förhandlingar och avtalsrörelser driva på för en rättvis grön samhällsomställning.

Viktoria Hellström, student i statsvetenskap på Stockholms universitet och ledamot i Akademikerförbundet SSR:s studentråd var en av dem som skrev under. För henne är klimatförändringarna självklart en viktig fråga för fackförbunden. Den stora omställning som blir nödvändig för att möta det förändrade klimatet kommer att påverka många jobb. Andra jobb kommer att försvinna helt. Då måste facken vara aktiva, menar hon.

– Facken måste ha en aktiv roll så att arbetstagare inte hamnar i kläm i en sådan omställning. Det handlar om trygghet och sociala villkor.

När världens ledare i december samlas i Madrid på det 25:e klimattoppmötet i FN:s regi, COP 25, är det för att följa upp de åtaganden som länderna måste göra för att nå målen som slogs fast på klimattoppmötet i Paris 2015.Världsfacket ITUC, som samlar världens centralorganisationer bland andra Saco, TCO och LO, är där och arbetar för att positionera facken i klimatfrågan. ITUC jobbar för att nå ett rättvist, ambitiöst och bindande avtal och för att utveckla en strategi för rättvis omställning.

Fackens roll kan vara avgörande för att få till den omställning som krävs, säger Viktoria Hellström.

– Jag tror att det är en nödvändighet för att en omställning ska kunna ske. Annars kommer människor inte gå med på att ändra sitt sätt att leva.

Samtidigt tror hon att det krävs mod för att driva klimatfrågan inom facken.

– Det är en ganska ny facklig fråga och det kanske inte är självklart att alla ser det så. Man måste nog vara lite modig. Och pedagogisk för att förklara varför det är viktigt att lyfta frågan i avtalsrörelsen.

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, ser klimatfrågan som en del i kommande avtalsrörelser.

– Klimatfrågan är inte ny för fackförbunden, men det kan bli ett nytt sätt att driva den på. Den har inte drivits i avtalsrörelsen tidigare, säger han.

– Nu förbereder vi oss med de förtroendevalda och medlemmarna. Vilka förväntningar har de på årets avtalsrörelse?

På vilket sätt klimatet kan finnas med i framtida kollektivavtal är något som behöver diskuteras. En möjlighet är de gröna klausuler som finns i kanadensiska kollektivavtal. Där har fackförbunden varit drivande i klimatarbetet och förhandlat om exempelvis tillgång till kollektivtrafik och möjlighet att jobba hemifrån för att minska utsläpp från arbetsresor.

– Mänskligt skapade klimatförändringar är ett socialt problem. Det påverkar våra medlemmars levnadsstandard, deras familjers välbefinnande och stabiliteten i de demokratier vi vårdar. Det skulle vara slappt att ignorera dess inverkan, sade Howie West på PSAC, Kanadas största fackförening, till Akademikern tidigare i år.
 

"Vi måste även jobba för ekologisk hållbarhet"

– Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR –


Även om det ännu är oklart hur klimatet kommer in i den svenska avtalsrörelsen råder inget tvivel om att klimatet kommer att finnas där som en ingrediens.

– Den senaste tidens debatt har fått fler och fler medlemmar och förtroendevalda att fråga sig vad vi kan göra mer. Och hur kan vi som förbund stödja den här utvecklingen? Redan nu har vi fått frågor och tankar på krav till oss, säger Markus Furuberg.

Medlemmarnas kunskap är också viktig för att lyckas hitta lösningar för att möta klimatförändringarna och för att minska klimatpåverkan.

– Det behövs nya och innovativa sätt att arbeta med frågan, och där behövs medlemmarnas inspel. Vi har varit bra på att arbeta för social och ekonomisk hållbarhet. Men vi måste även jobba för ekologisk hållbarhet, säger Markus Furuberg.

Han är optimistisk och tror att fackförbunden har en viktig roll att spela.

– Den fackliga rörelsen är global och vi har en stark ställning på svensk arbetsmarknad. Kan vi inspirera andra att komma med effektiva metoder och göra oss relevanta som samtalspartner tror jag att det kan bli intressant överlag.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024