”Kommer att bli mycket skratt och tårar”

Sedd av 63

Akademikern. I nästa vecka besöker Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR:s ordförande, och komikern Özz Nûjen Almedalen för att snacka om ett öppet Sverige. "Vi upplever att främlingsfientliga röster hörs och syns allt mer och därför är det viktigt att markera mot det", säger Heike Erkers.

Senast ändrad 13:49, 29 Jun 2017
Foto: Theresia Viska.

I två år har ni rest runt med "Öppet Sverige-turnén" där ni står upp mot främlingsfientlighet och rasism. Nu tar ni för första gången turnén till Almedalen, varför då? 

– Akademikerförbundet SSR står upp för ett öppet och demokratiskt samhälle och det tycker vi är viktigt att visa också på Almedalen. Vi upplever att främlingsfientliga röster hörs och syns allt mer och därför är det viktigt att som fackförbund markera mot det. Vi måste vara modiga och säga att det här inte är okej. Därför har vi hyrt Kallbadhuset i Almedalen som tar emot 3000 besökare. Det kommer att bli mycket skratt och tårar, säger Heike Erkers och fortsätter:

– Dessutom organiserar vi 7000 medlemmar som mer eller mindre berörs av de här frågorna i sina jobb, som exempelvis skolkuratorer som möter många nyanlända barn. Vi upplever att mycket skulle kunna förbättras i politiken så att vi bättre kan ta hand om dem som kommer hit.

Özz Nûjen, varför tycker du att det är viktigt med ett öppet Sverige?

– Det behövs ett öppet Sverige både i sinne och förnuft, att man inte bara öppnar sitt hjärta utan även har en tro på att det blir bättre om vi är jättemånga och olika varandra. Mångfald handlar inte heller om ett etniskt perspektiv, utan man måste förstå att det finns många fler diskriminerande grunder. Men oavsett vem du är så definierar inte det dig som akademiker, säger Özz Nûjen.

På vilket sätt hjälper humor till i arbetet med de här frågorna?

– Jag tror att humor öppnar upp ens ögon och får en att ifrågasätta sig själv. Jag leker med fördomar och tankar, ibland på ett oväntat sätt. Jag kan exempelvis lura in publiken i något som de sedan får i vrångstrupen. Man får också ut sitt budskap bättre med humor jämfört med om man bara är en pedagog, säger Özz Nûjen. 

Text: Stina Loman, Akademikern

up 274