Ingens pappa

Sedd av 159

Tobias Åkerman är aktuell med boken Drömmen om ett barn.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016

Kärlek. Äktenskap. Dags att fullända livet med ett barn. Eller ”skaffa barn”, som vi ofta säger. Tobias Åkerman och hans Anna ställdes inför någonting helt annat.

Nej, livet blir inte alltid som det var tänkt. För Tobias Åkerman och hans fru Anna blev deras barnlängtan en fyra år lång berg och dalbana av besvikelser, hopp och oro. Nu har han skrivit en bok om en lång period när det mesta i tillvaron ställdes på sin spets. Det var dessutom en tid när kärleken mellan de båda prövades men ändå bestod.

Akademikern möter Tobias Åkerman i en hotellobby i centrala Malmö. Vårt samtal börjar i det där självklara, att vi idag tror att vi själva kan kontrollera det mesta i tillvaron. Att barn kommer som på beställning när det passar bäst i förhållande till allt annat, som jobb och studier. När det inte blev så för honom och Anna blev det svårt att öppna sig. Speciellt för Tobias som snabbt insåg att han hade svårt att hitta orden när han pratade med sina vänner. För hur prata om sorg och barnlöshet i en manlig värld av ryggdunkningar och ”du vet väl hur man gör” snack?

– Precis som många andra män hade jag svårt att prata om känslor. Då började jag skriva istället, men att det skulle bli en bok hade jag ingen aning om då. Idag, efter allt jag och Anna gått igenom, har det blivit lättare att också vara öppen med mina känslor.

Drömde han ens om ett barn innan den långa kampen började? Tobias beskriver hur hans egen längtan smög sig på efterhand och hur de riktigt djupa känslorna föddes ur den totala glädjen när Anna först blev gravid. Allt såg fint ut. Dagar blev till veckor, veckor till månader men en vacker marsdag med strålande sol kom missfallet.

Annas och Tobias barnkamp kantades av en sällsam blandning av vardag och dramatik. I vardagen handlade det om att klara jobb och studier, leva som vanligt. Om att försöka ha ett bra liv i den snyggt renoverade och stilrena lägenheten. Det gjorde ont när vännerna fick barn, det var svårt att glädjas med andra.

Tobias drevs av en slags revansch, kastade sig in i studierna vid Ekonomihögskolan i Lund och ville till varje pris lyckas. Om han inte fick bli pappa, då tänkte han ändå nå framgång på en annan arena.

– Jag ville visa hur bra jag kunde prestera. Barnlösheten är någonting som du inte kan kontrollera, till skillnad från studier. Det fungerade fram till den dag när jag missade en tenta med en poäng. Med den där enda poängen gick ridån ned för mig, där på ekonomihögskolan.

Han såg sig som ett misslyckande och alla känslor brast. Det var svårt, men också något som förstärkte relationen till Anna. En man kan få gråta han med.

En natt vaknade Anna med andnöd och svåra smärtor. Tobias ringde 112, som vägrade skicka ambulans. Först morgonen därpå togs de emot på kvinnokliniken. Anna hade drabbats av utomkvedshavandeskap och rullades snabbt i väg för operation. Tobias lämnades åt sig själv, i korridoren. Skulle hon klara sig? Ingen hade tid för hans frågor. Han fick samla ihop sig, kämpa sig hemåt. Den bottenlösa ensamheten han kände då är smärtsam att minnas.

Paret testade också IVF, provrörsbefruktning. Tobias är kritisk till IVF som han kallar en ”förhoppningsindustri.”

– Det är en industri där många förhoppningar föds och grusas, med läkare som gärna spelar med. Att så många försök misslyckas talas det väldigt lite om.

När Akademikern träffar Tobias Åkerman har hans bok precis kommit ut. Han hoppas att den ska vara ett stöd för andra som varit i hans situation. På Bokmässan i Göteborg fick boken ett positivt mottagande och han tog tillfället i akt att själv gå runt och marknadsföra den bland journalister, kulturpersonligheter och andra besökare.

Vad är det viktigaste med boken?

– Jag hoppas att den kan hjälpa andra att få den tröst och det stöd som jag själv saknade vid många tillfällen. Missfall och barnlöshet är vanligt, men vi pratar sällan om det.

Tobias och Anna ser boken som något som gett mening åt deras svåra upplevelser. För deras del slutade och började allt med att de blev föräldrar till Benjamin, deras nu tvåårige son som de adopterade i Taiwan. Benjamin har deras oreserverade kärlek, med känslor som står helt på egna ben och utan att vara en ersättning för de biologiska barn som de aldrig fick.

Ny författare: Tobias Åkerman

Tobias Åkerman är född 1978 och bosatt i Hjärup utanför Lund tillsammans med sin familj. I november 2013 belönades han med Sten K. Johnson stiftelsens litteraturstipendium. Hans bok Drömmen om ett barn. (Kommunikativet) är en berättelse om ofrivillig barnlöshet ur en mans perspektiv.

Tobias har precis varit föräldraledig och funderar nu över vad som väntar härnäst. Kanske går han tillbaka till Lunds universitet, där han varit anställd i olika projekt. Att skriva boken har gett mersmak. Han är medlem i Akademikerförbundet SSR.

Skrivet av Margaretha Holmqvist

up 311
Kommentera inlägget på vår medlemssajt