Hur snabbt snurrar det hos er?

Sedd av 270

Akademikern. Kaos och kollaps. På en del håll snurrar personalomsättningen så snabbt att det är svårt att hålla verksamheten igång. Hur är det hos dig?

Senast ändrad 08:50, 6 Feb 2018
Foto: Anna Simonsson.

Nästan var tredje samhällsvetare i kommunerna bytte jobb mellan 2015 och 2016, visar statistik från SCB som Akademikerförbundet SSR beställt. För låg lön och för hög stress är vanliga orsaker, men också en tillitskollaps. Medarbetarna har ofta försökt att lyfta problem men inte fått gehör från arbetsgivaren, enligt forskning.

Viss personalomsättning är bra, men när karusellen börjar snurra allt snabbare blir arbetsplatsen mindre och mindre attraktiv. Till slut kan det bli svårt att tillsätta lediga tjänster. 

Så var det på socialtjänsten i Kalmar för ett par år sedan. Hanna Serpan, lokalt förtroendevald, beskriver det som kaos och sedan kollaps. De som arbetat längst på vissa enheter hade varit där i ett halvår, stolar stod tomma, ingen sökte lediga jobb. Till slut satte sig fack, ledning och HR ner tillsammans och gjorde en plan. Med satsningar på ökad lönespridning, nya karriärvägar och minskad arbetsbelastning har de lyckats vända trenden. Nu söker sig folk till socialtjänsten igen. Fler stannar längre. De är inte i mål än, men på rätt väg.

Jämfört med kommunal och privat sektor har staten låg personalomsättning. Men när regeringen utlokaliserar myndigheter är det få medarbetare som följer med.  På E-hälsomyndigheten valde tre medarbetare att packa flyttlådorna, hundra slutade och hundra nya rekryterades.  

Att få är beredda att dra upp bopålarna och följa med till en annan del av landet är inte förvånande och ett mål med utlokaliseringen är också att skapa nya arbetstillfällen. Men när många lämnar en arbetsplats på grund av missnöje är det dags att fokusera på arbetsvillkoren. 

Efterfrågan på samhällsvetare är stor. Vill man locka kompetens måste man se till att vara en attraktiv arbetsgivare.

I årets första nummer kan du läsa om hur snabbt eller långsamt personalkarusellen snurrar. Vi har också träffat organisationen Fattas ordförande, som fick mycket att göra i och med Metoo-uppropen och nu satsar helhjärtat på att påverka samhället mot en lag för sexuellt samtycke.

I maj är det kongress. Vi berättar hur den fungerar och rapporterar om hur förbundet arbetat med besluten som togs förra gången.

Kanske kommer dina tankar glida iväg till en dagdröm medan du läser. Hoppas det. Varför kan du läsa om i spaningen. Dröm sött.

Akademikern 1 2018 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker, skriv till chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Trevlig läsning!

up 501