2 augusti, 2020

Hopp om lagstadgat mål för förebyggande arbete

När utredningen Framtidens socialtjänst snart presenteras hoppas många att det förebyggande arbetet ska prioriteras upp. Ett tydligt mål i lagen skulle betyda mycket för att undvika kostsamma insatser och placeringar, tror personalen på Brandkärrs familjecentral i Nyköping.

socialtjanst1

Britta Isaksson, Christina Österberg Ulvmark, Annica Linden och Halima Hassan är några av de som jobbar på Brandkärrs familjecentral i Nyköping. De hoppas att det förebyggande arbetet ska prioriteras upp i förslaget på ny socialtjänstlag som presenteras senare i augusti.

Annika Clemens

I början av året samlades över hundra föräldrar på ett föräldramöte på Långbergsskolan i Nyköping. Sällan har ett föräldramöte varit så välbesökt. Anledningen var att barnkonventionen nyss hade blivit svensk lag.

– Många var oroliga, säger Halima Hassan, kulturtolk på Brandkärrs familjecentral i Nyköping.

Brandkärr är ett miljonprogramsområde där trångboddheten är stor, arbetslösheten hög och utbildningsnivån låg.

– Det är så segregerat i en så liten stad som Nyköping. Det är jättesorgligt, säger Britta Isakson, socionom och kurator på familjecentralen.

Behovet av föräldramötet snappades upp tack vare det förebyggande arbetet på familjecentralen. Här arbetar personalen enbart förebyggande. Det finns öppen förskola, BVC och besökarna kan komma hit med olika typer av frågor. Kuratorerna har inga myndighetsuppdrag längre.

– I början hade vi även ärenden och då tog ju myndighetsarbetet över, säger Britta Isaksson.

I dag, måndag, skulle en översyn av socialtjänstlagen egentligen ha presenterats av utredningen som kallas Framtidens socialtjänst. Utredningen har försenats och väntas lämnas över till ministern först i slutet av augusti. Men förhoppningen hos Akademikerförbundet SSR är att den ska innehålla tydliga mål för det förebyggande arbetet, som annars riskerar att trängas undan till förmån för det lagstyrda akuta arbetet.

Personalen på Brandkärrs familjecentral tycker också att det vore bra eftersom det förebyggande arbetet i dag ofta får stå tillbaka för mer akuta insatser. Annica Linden, samordnare och förskollärare på familjecentralen, konstaterar att det innebär en trygghet för besökarna att veta att ett samtal med exempelvis en kurator inte leder till ett ärende på socialtjänsten.

– Det finns familjecentraler där socionomer har både myndighetsansvar och jobbar förebyggande. Då blir de inte lika ofarliga som de är här.

Det betyder mycket eftersom det finns en misstro mot socialtjänsten bland många föräldrar i Brandkärr. Det cirkulerar rykten om att socialtjänsten omhändertar barnen för småsaker, inte minst på sociala medier, och att man som förälder inte får säga nej till sitt barn om det skriker i exempelvis affären.

– Man blir begränsad som förälder och helt plötsligt lyssnar barnen inte längre, säger Halima Hassan.

Barnen kan också snappa upp mer av språket än föräldrarna och förklara för dem vad som gäller. De är väl medvetna om sina rättigheter och berättar för sina föräldrar vad de inte får göra.

– Man lyssnar mer på barnen här. Många somaliska föräldrar tänker att barnen ibland inte säger sanningen, men tror att socialtjänsten tror på allt barnen säger, säger Halima Hassan.

När de fick höra att barnkonventionen skulle bli lag ökade oron.

– Innan visste de om att barnen kan bli omhändertagna och sedan fick de höra att det skulle bli en ny lag, då blev de extremt, de tänkte att oj, det här kommer att bli farligt.

Därav den stora uppslutningen på föräldramötet i början av året. Oron snappades upp på familjecentralen som också bjöd dit en socialsekreterare som kunde svara på frågor och förklara vad förändringen innebär.

– Vi kan lugna ner dem och berätta vad som gäller. Och att det finns hjälp att få i samhället. Det kan påverka familjerna mycket när det händer saker i samhället som barnen, men inte föräldrarna vet om. Det kan bli en konflikt, säger Halima Hassan.

Det är bara en del av det förebyggande arbete som görs på familjecentralen och det bidrar till att spara både pengar och lidande, säger personalen.

– Det finns uträkningar på hur mycket man kan spara. Både insatser och placeringar kostar på många olika sätt. Det förebyggande arbetet behövs för att så lite insatser som möjligt ska behövas och för att de som behövs görs bra, säger Annica Linden.

Men hon och kollegorna känner av att det förebyggande arbetet många gånger får stå tillbaka för mer akuta insatser.

– Det blir mindre och mindre förebyggande arbete och mer och mer akuta insatser. Det är min upplevelse att det förebyggande arbetet får stå tillbaka.

Det förebyggande arbete som görs i Brandkärr är inte lagstadgat, men skulle behövas på flera håll, tycker personalen. Om det, liksom väntat, ingår som en ändring i socialtjänstlagen i utredningens förslag, skulle de välkomna förändringen.

LÄS MER: Akademikerförbundet SSR har gott hopp om att få med hjärtefrågor i socialtjänstutredningen

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

Risk för ökad prostitution i skuggan av industrisats...

ARBETSMILJÖ I samband med industriexpansionen i norr ö...
13 februari, 2024

Rädda Barnen: Fokus på straff på bekostnad av barns ...

DEBATT "Vi ser en politisk vilja att förskju...
12 februari, 2024

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattand...
6 februari, 2024

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om...

SIS ”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska...
5 februari, 2024