12 april, 2019

Hög arbetsbelastning orsakar besvär bland socialsekreterare

Trötthet, huvudvärk och sömnbesvär – närmare 3 av 10 svenskar lider av arbetsorsakade besvär, visar Arbetsmiljöverkets årliga undersökning. Värst drabbade är personer inom sociala tjänster, omsorg och offentlig förvaltning.

utmattad

Bland socialsekreterare är det så många som 34 procent som har upplevt besvär de senaste tolv månaderna, enligt rapporten. Foto: Gettyimages

28 procent av Sveriges fem miljoner sysselsatta har haft arbetsrelaterade besvär de senaste tolv månaderna, visar studien Arbetsorsakade besvär 2018. Värst drabbade är kvinnor, där tre av tio har haft besvär. 

Undersökningen, som har genomförts av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Arbetsmiljöverket, visar att den vanligaste orsaken till besvär är hög arbetsbelastning. På andra plats kommer påfrestande arbetsställningar eller stillasittande. 

Andra vanliga skäl till besvär är otydliga och motstridiga kvar från arbetsgivaren samt krävande kunder, patienter, anhöriga eller elever. Endast en mindre andel av dem som har upplevt besvär, cirka en av fem, uppger att det beror på olyckshändelser i arbetet. 

Ser vi till vilka besvär som är vanligast toppas listan av trötthet, fysisk smärta och värk. Enligt undersökningen är den här typen av besvär ungefär lika vanliga i alla åldersgrupper och bland kvinnor och män. 

Studien visar däremot att andra typer av besvär är betydligt mer vanliga i vissa grupper. Oro, ångest och symtom på depression är exempelvis vanligare i åldern 30–49 år jämfört med i andra grupper. Inom den här gruppen är det även vanligare med minnesproblem, koncentration och tankeförmåga, liksom huvudvärk och sömnstörningar.

Av studien framgår även att personer som jobbar inom sociala tjänster och offentlig förvaltning ligger över snittet vad gäller arbetsrelaterade besvär. Bland socialsekreterare är det så många som 34 procent som har upplevt besvär de senaste tolv månaderna. 

Lägst andel besvär - en av sex - hade sysselsatta inom finans- och försäkringsverksamhet. 

Text: Malin Letser

Malin Letser

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Socialtjänsten: Oro för ökat tryck på unga tjejer i ...

SOCIALT ARBETE Ökat tryck på unga kvinnor som har erfaren...
6 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024