25 juni, 2019

Här är löneskillnaderna störst

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter minska, det visar en ny rapport från Medlingsinstitutet. Att fler kvinnor får chefsuppdrag är en av förklaringarna. Likväl finns en oförklarad löneskillnad på 4,4 procent.

gettyimages-538661656-lon

Foto: Gettyimages

Löneskillnaden mellan kvinnor och män har minskat varje år sedan 2007 och förra året var den totala löneskillnaden 10,7 procent, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med året innan. Det visar Medlingsinstitutets senaste rapport "Löneskillnaden mellan kvinnor och män – vad säger den officiella lönestatistiken?"

– Det finns en tydlig trend med minskande löneskillnader. Sedan år 2007 har skillnaden minskat med 5,6 procentenheter, säger Medlingsinstitutets statistikansvarige John Ekberg i ett pressmeddelande. 

Att det fortfarande finns löneskillnader mellan könen förklaras bland annat av att män och kvinnor dominerar olika yrkesgrupper, men det är inte hela förklaringen. När man har tagit hänsyn till alla mätbara faktorer återstår likväl en oförklarad skillnad på 4,4 procent, visar rapporten. 

Att utvecklingen ändå går åt rätt håll beror bland annat på att arbetsmarknaden nu går mot en utjämning i yrkesuppdelning. 

– Fler kvinnor får också chefsuppdrag. Det är viktiga delförklaringar till att löneskillnaden minskar, säger John Ekberg.

Rapporten, som är en bearbetning av lönestrukturstatistiken för år 2018, visar att genomsnittslönen i Sverige var 34 600 kronor det året. Högst lön hade manliga tjänstemän i privat sektor med en genomsnittslön på 46 400 kronor. Lägst lön hade kvinnor i privat sektor med en genomsnittslön på 26 600 kronor.

Variationen i löneskillnader är också stor mellan olika sektorer. Störst är skillnaden inom landstingen, där differensen var 20,0 procent under 2018. Näst störst är skillnaden bland tjänstemän i privat sektor, där motsvarande siffra var 16,7 procent. Minst löneskillnader finns inom kommunerna, där siffran uppgick till 2,8 procent. 

Om löneutvecklingen fortsätter i samma takt som hittills kommer det att dröja 20 år till innan kvinnor och män tjänar lika mycket i Sverige. 

Malin Letser

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

Året som gått i Akademikern

AKADEMIKERN Vad minns du från året som gått? En titt i...
22 december, 2023

Anställda i Kriminalvården får extra lönehöjning

LÖN Anställda i Kriminalvården fick en extra j...
21 december, 2023

Förbundet kräver löneökningar och kraftiga kompetens...

AVTALSRÖRELSE Anställda inom kommuner och regioner ska f...
15 december, 2023

Så funkar det: Obekväm arbetstid

KOLLEKTIVAVTAL Jobbar du sena kvällar och helger kan du h...
10 augusti, 2023