24 juni, 2020

Grafik: Här är långtidssjukskrivningar vanligast

Risken för att bli långtidssjukskriven varierar beroende på var du bor i landet. Den är också större för kvinnor och allra störst för personer i yrkesgruppen socialt arbete.

grafik_sjukskrivning

Grafiken visar variationerna mellan länen i långa sjukskrivningar. Se hela grafiken längre ner.

Risken för långvarig sjukdom har minskat. Men variationerna mellan länen i landet är stora. Störst risk att bli långtidssjukskriven är det för anställda i Västmanlands län. Siffror i den senaste rapporten från Afa försäkring om arbetsolyckor och sjukskrivningar visar att långvariga sjukskrivningar var vanligast både för män och kvinnor i Västmanland. 2018 var 25,9 personer per tusen invånare i länet långtidssjukskrivna. Det kan jämföras med Stockholms län där siffran bara var 17,9.

Det är oklart vad skillnaderna beror på, men de kan delvis förklaras med skillnader i näringslivsstrukturen, enligt rapporten.

Men även om antalet långa sjukskrivningar varierar mellan länen är skillnaderna mellan könen ännu större. Antalet långa sjukskrivningar har visserligen minskat något på senare år, men det är fortfarande vanligare att kvinnor blir långtidssjuksrivna. Och allra störst risk är det för anställda i yrkesgruppen socialt arbete.

Den vanligaste diagnosen som ligger bakom en långvarig sjukskrivning för personer som är anställda i kommuner och regioner är en psykisk diagnos. Detta gäller för både män och kvinnor, men är alltså vanligare hos kvinnor.

– Kvinnor inom yrkesgruppen socialt arbete hade den högsta risken för ett långvarigt sjukfall med en psykisk diagnos 2018, 21,3 sjukfall per 1000 sysselsatta. Sjukfall med psykiska diagnoser blir oftare långa jämfört med övriga diagnoser, säger Andreas Ek, analytiker, i rapporten.

Om långtidssjukskrivningar är vanligare bland kvinnor så är antalet allvarliga olycksfall på jobbet vanligast i mansdominerade yrken inom industri och hantverk. Vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall är en fallolycka.

Hela rapporten finns att läsa här.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024