4 februari, 2020

Första las-förslag presenterat för förbundet

Ett första förslag från las-utredningen har lämnats till Saco. Som Saco-medlem ska Akademikerförbundet SSR yttra sig. ”Utökade undantag löser inte problemen.”

kontor1

Akademikerförbundet SSR ska yttra sig om de första förslagen som las-utredningen har presenterat för referensgruppen. Än så länge kommenteras inte förslagen utanför gruppen.

LYCS ARCHITECTURE / UNSPLASH

Den pågående las-utredningen har lämnat ett första förslag till förändringar i lagen om anställningsskydd. Förslaget handlar bland annat om att ge större möjligheter för arbetsgivaren att välja vem som ska sägas upp när arbetsbrist uppstår. Fler undantag från turordningsreglerna föreslås. Men här finns också förslag om att stärka arbetsgivarens ansvar att ge anställda kontinuerlig kompetensutveckling.

Mer information om det första förslaget som lämnas är dock svårt att få, för materialet är hemligt ända tills utredningen lämnar sitt betänkande.

– Vi kommenterar inte förslagen förrän vi är färdiga med vårt betänkande, säger Marie Gartell, huvudsekreterare i utredningen.

Klart är i alla fall att Akademikerförbundet SSR inte håller med om förutsättningarna som ligger till grund för förslaget. Syftet med ändringarna är att det ska bli lättare för unga och nyanlända att få och behålla jobb om arbetsgivaren får möjlighet att göra fler undantag från turordningsreglerna. Men, påpekar förbundet, det finns redan möjligheter för arbetsgivarna att provanställa personer som saknar formell kompetens, exempelvis genom provanställning. Den arbetslöshet som nyanlända är drabbade av i större utsträckning avhjälps snarare med utbildning och validering av utländsk examen.

Förbundet betonar att turordningsreglerna finns av en anledning och att syftet är att förhindra godtycke vid uppsägningar. I utredningens direktiv står att det bör bli lättare för arbetsgivare att göra avsteg för att kunna behålla rätt kompetens. Men enligt förbundet krävs redan i dag att en anställd har tillräckliga kvalifikationer för att personen ska kunna tränga undan någon annan i turordningen, skriver förbundet på sin hemsida.

Men las-utredningen föreslår också att arbetsgivarens ansvar för medarbetarnas kompetensutveckling ska öka. Och detta är något som Akademikerförbundet SSR har en desto mer positiv inställning till. Kontinuerlig kompetensutveckling är avgörande för alla arbetstagare, och förbundet slår fast att det är viktigt för akademiker att vidareutbilda sig och hålla sig ajour med kunskapsutvecklingen på sina områden.

Enligt Marie Gartell är frågan om kompetensutveckling den som tar mest tid i anspråk för utredningen efter som den tidigare inte är reglerad i lag.

– Alla delar är ganska svåra och stora frågor, men kompetensutvecklingsdelen tar lite extra tid, säger hon.

Utredningen ska överlämna sitt färdiga förslag till regeringen senast den 31 maj i år.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

Växande lokalförening gör skillnad

FÖRTROENDEVALDA Lokalföreningen i Ragunda driver frågan om...
18 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024