Tillsätt en särskild utredning om beslutsordningen i socialtjänsten. Det kommer Margareta Winberg föreslå regeringen, berättade hon när hon besökte Socionomdagarna på Älvsjö-mässan i Stockholm i veckan. Margareta Winberg är regeringens särskilda utredare av ”Framtidens socialtjänst”.
Akademikerförbundet SSR har länge kämpat för att utbildade tjänstemän ska fatta beslut i individärenden och beskriver beskedet som en stor seger på sociala medier. Beskedet innebär dock ingen garanti för att det blir förändring.
– Det känns bra, det känns som en framgång, men det är absolut inte någon garanti. Det gäller att regeringen och departement hakar på och tycker att det är viktigt att utreda, säger Yvonne Ahlström, socialpolitisk strateg vid Akademikerförbundet SSR, som sitter med i utredningens expertgrupp för förbundets räkning.
Till en början ville förbundet att beslutsordningen skulle ingå i den pågående utredningen, men det har Margareta Winberg sagt nej till.
– Jag tror inte att hon delade vår uppfattning att det ska förändras. Hon har haft kontakt med många politiker och är politiker själv. Hon tyckte nog att det fanns vinster att ha kvar nuvarande ordning, säger Yvonne Ahlström.
Men Margareta Winberg sade på Socionomdagarna att argumenten från Akademikerförbundet SSR hade fått henne att ändra sig och hon kommer alltså att föreslå regeringen att tillsätta en separat utredning.
– Det här är en frågeställning som vi har haft med oss hela tiden och tagit upp i flera sammanhang, säger Yvonne Ahlström.
Det blev tydligt att det kan uppstå svårigheter med nuvarande beslutsordning i socialtjänsten när politikerna i Staffanstorp beslutade att återvändare från IS inte skulle ha rätt till försörjningsstöd, ett beslut som inte hade stöd i lagen.
– Min juridiska bedömning är att det inte finns någon möjlighet för en kommun att göra den här typen av undantag från socialtjänstlagen, sade förbundsjurist Mikael Smeds till Akademikern.
Akademikerförbundet SSR krävde i förhandlingar med kommunen ett klargörande för vad beslutet skulle innebära för de socialsekreterare som skulle handlägga dessa ärenden. Förbundet efterlyste då också en utredning som klargör rollerna mellan tjänstemän och politiker. För att socialtjänsten ska vara rättssäker bör beslut i individärenden fattas av professionella tjänstemän i stället för av politiker, hävdar förbundet.
Läs mer: Socialsekreterare i Staffanstorp riskerar att anklagas för tjänstefel
I en undersökning som Novus gjorde i höstas på uppdrag av förbundet visade det sig att nästan 60 procent av socialsekreterarna vill ändra på ordningen att politiker fattar beslut i individärenden inom socialtjänsten.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.