Fler stannar hemma längre med sänkt sjukpenning

Sedd av 86

Trygghetssystem. Sänkt ersättning i sjukförsäkringen kan leda till att sjukskrivna stannar hemma längre än nödvändigt. Det visar en ny IFAU-rapport.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016

En reformering av den svenska sjukförsäkringen under våren 1991 ledde till att sjukpenningen sänktes från 90 procent av lönen till 65 procent under de tre första dagarna och 80 procent från dag fyra till dag 90. Den som gick tillbaka till jobbet inom tre dagar och sen återinsjuknade fick därmed en lägre ersättning.

Även om den lägre ersättningen ledde till färre kortare sjukperioder blev antalet långa sjukskrivningar fler. Sannolikheten att återgå till arbete minskade med 10 procent för dem som hade varit sjukskrivna mer än 90 dagar. ”Inlåsningseffekten” av de ändrade ersättningsnivåerna motverkade alltså den positiva effekten av färre sjukskrivningar.

– Den lägre ersättningen vid återinsjuknande ledde antagligen till att man stannade hemma längre för att vara på den säkra sidan, säger Martin Nilsson, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Dagens sjukförsäkring har istället en karensdag och den som återinsjuknar inom fem dagar slipper en ny karensdag. 

up 1057
Kommentera inlägget på vår medlemssajt