Fler kvinnor ska bli professorer

Sedd av 62

Jämställdhet. Varannan doktorand är kvinna, men bland professorerna är tre av fyra män. Nu skärper regeringen jämställdhetskraven på universitet och högskolor.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016
Foto: Regeringen.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Från och med nästa år skärps kraven på jämställdhet hos landets högskolor och universitet. Regeringen vill se att en högre andel – i genomsnitt tio procent fler – av de som rekryteras som professorer ska vara kvinnor.

– Vi har ju fortfarande en väldigt ojämställd akademi i Sverige. Framförallt om vi ser till professorer, den högsta tjänsten, är 75 procent män, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning, till SVT Nyheter.

Enligt regeringen behöver rekryteringsprocessen för professorer ses över. I dag är ungefär varannan doktorand kvinna men av professorerna är det alltså bara var fjärde som är det.

Målet är en helt jämställd rekrytering av professorer år 2030. De skärpta målen ska skrivas in i högskolornas regleringsbrev som kommer i december.

Helene Hellmark Knutsson vill inte kalla de nya kraven för kvotering.

– Vi vill ju inte kvotera på något sätt. Vi vill att man gör öppna utlysningar och att man bedömer vilka meriter varje person har, det ska vara styrande. Men sedan behöver vi ha de här rekryteringsmålen för att just se till att man inte hela tiden väljer av ett visst kön, säger hon till SVT Nyheter.

Text: Karin Persson

Läs mer om jämställdhet:
Pappa och samhällsvetare – grattis ni är mest jämställda
Nu går halva redaktionen hem
Så lite tjänar erfarna socialsekreterare

up 665
Kommentera inlägget på vår medlemssajt