Enkel teknik sparar tid för socialsekreterarna i Hofors

Sedd av 1423

Nyhet. Dator och en stor skärm på väggen har gjort att socialsekreterarna i Hofors kommun sparat både tid och administration. ”Det är otroligt bra”, säger Gry Sjöberg.

Senast ändrad 10:57, 26 Maj 2017
Socialsekreterarna Gry Sjöberg och Sanna Stenberg använder sig av tekniken.

För några år sedan började tre socialsekreterarna i Hofors kommun att använda sig av en ny, relativt enkel teknik som de kallar ”på väggen”. Den går ut på att de skriver direkt i datorn och projicerar bilden på en vägg i stället för att använda penna och block, och sedan renskriva anteckningarna i datorn senare.

– När vi har ett samtal med en klient skriver vi samtidigt på väggen, på så sätt kan klienten läsa allt vi säger och direkt rätta oss om vi uppfattat något fel. Klienten blir medskapande och vi får en 100 procentig transparens i samtalen, det här är så otroligt bra, säger Gry Sjöberg, socialsekreterare på familjeenheten.

Tekniken används bland annat vid socialsekreterarnas beredningar, utredningssamtal, vårdplaner och uppföljningar. Men också vid SIP:ar, samordnar individuell planering.  

– När vi är klara med en SIP så är den helt klar. Alla som är på plats skriver under, sen drar vi kopior. Du kan ju tänka dig vilket jagande på underskrifter det varit tidigare. Vi har totalt sett minskat handläggningstiden fantastiskt mycket och fått mindre skrivbordsarbete och administration.

Exakt hur mycket tid som sparats vet man inte eftersom de inte gjorde någon tidsmätning innan de började med det nya arbetssättet.

– Det vi ser är att vi alltid håller utredningstiderna numera och det beror till stor del på det här. Dessutom får vi mer tid att ha samtal med barn och föräldrar, då själva skrivtiden framför datorn har minskat, säger Gry Sjöberg.

I dagsläget är det tre socialsekreterare på kommunen som använder tekniken fullt ut, men de flesta skriver på väggen då och då.

– En del är inte bekväma att skriva på en vägg, de kanske tycker de skriver för sakta eller inte är tillräckligt bra på att sammanfatta. Men alla får ta det här i sin egna takt.

Flera andra kommuner har hört av sig och några har kommit på studiebesök för att få veta mer om tekniken.  

– Det här har också spridit sig till andra delar av vår kommun, bland annat till kommunledningen. Det fina är att det inte krävs jättedyr teknik för att börja skriva på väggen. Vi som jobbat med det i några år har köpt in trådlöst tangentbord och mus och har ett flyttbart skrivbord till våra mötesrum. Men när vi åker ut på jobb använder vi bärbara datorer som exempelvis kan kopplas upp via wifi i en tv-apparat, säger Gry Sjöberg, socialsekreterare i Hofors kommun.

Text: Stina Loman, Akademikern

Nu publicerar vi fler artiklar om ny teknik i socialtjänsten. Läs om varför det går trögt med införandet – trots att många är positiva och om SKL:s projekt med diktering

up 147