17 september, 2020

Efter protesterna: Mer pengar till säkerhet på Sis-hem

Hundra miljoner kronor årligen lägger regeringen på att förbättra säkerheten på Sis-hem för unga brottslingar. Detta efter protester från bland annat facket.

sis-puff2

Två unga män fritogs från ungdomshem Råby i augusti. De var dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök. Lena Henriksson, ordförande i Saco-S på Sis, välkomnar att myndigheten får mer pengar till säkerheten.

ANNIKA CLEMENS / PRIVAT

– Det är ju jättebra, det är precis det vi behöver, säger Lena Henriksson, ordförande för Saco-S på Statens institutionsstyrelse (Sis).

Hon har tidigare riktat skarp kritik mot politikerna som hon anser har varit medvetna om den bristande säkerheten men ändå inte skjutit till mer pengar. ”Det är väl känt att vi behöver rusta våra institutioner på ett sätt som inte ligger inom ramen för vår budget”, sade Lena Henriksson till Akademikern förra veckan. Socialminister Lena Hallengren (S) avböjde från att kommentera kritiken, men meddelar nu alltså att säkerheten på Sis-hemmen finns med som en post i budgetpropositionen som presenteras i sin helhet på måndag.

Det finns ett stort behov att stärka säkerheten inom Sis verksamhet, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

Sis ska få 110 miljoner kronor redan nästa år för att bygga ut säkerheten, enligt en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna L och C. Därefter ska 100 miljoner kronor årligen gå till Sis för att myndigheten ska kunna ”bygga ut kapaciteten, kvaliteten och säkerheten”.

Läs mer Facket larmar: Känt att säkerheten brister på ungdomshemmen
Stora brister säkerheten på ungdomshem

Sommarens fritagningar och rymningar har tydliggjort bristerna i säkerheten på Sis-hem där bland annat gängkriminella ungdomar som har dömts för brott sitter. Även fackförbundet Seko har efterlyst handlingskraft från regeringen och påtalat att det behövs resurser till säkerheten.

Ett bra så kallat perimeterskydd som ska skydda mot fritagningar och rymningar och en stabil säkerhetsorganisation är viktigt för att undvika missförhållanden, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

Samtidigt som de yttre säkerhetsbristerna måste förbättras vill Lena Henriksson också lyfta behovet av utbildning för personalen. Sis jobbar med att ta fram en mer omfattande grundutbildning för nyanställda.

– På utsidan är det larm, lås och perimeterskydd som behövs. Men på insidan är det personalen som står för säkerheten, säger hon.

Därför tycker hon att det är bra att myndigheten ser över en mer omfattande grundutbildning som innefattar särskilda befogenheter, rollen som statstjänsteman, säkerhet och andra viktiga verktyg för arbetet.

– Det gör att man har en bra grund att stå på när man kommer in. I och med det höjer man säkerheten för både personal och ungdomar. Det är viktigt att pengarna räcker till det också.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

”Ett vanligt knegarjobb kan sällan ersätta den...

ARBETSFÖRMEDLING Det finns jobb att hitta efter fängelsetid...
8 mars, 2024

Socialtjänsten: Oro för ökat tryck på unga tjejer i ...

SOCIALT ARBETE Ökat tryck på unga kvinnor som har erfaren...
6 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024