18 augusti, 2020

Efter åtta månaders paus: Parterna i las-förhandlingarna möts igen

I dag, tisdag, möts parterna för att återuppta las-förhandlingarna. Och det är mycket som står på spel. Enligt vissa hela den svenska modellen.

camilla_frankelius_glad

Camilla Frankelius från Sveriges Ingenjörer är en av två förhandlare för PTK i las-förhandlingarna som drar i gång igen i dag.

SVERIGES INGENJÖRER

– Det är en oerhört stor och viktig fråga. Det kommer att bli tuffa förhandlingar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och en av två förhandlare för PTK.

PTK företräder flera förbund, bland annat Akademikerförbundet SSR:s medlemmar som är anställda i privat sektor.

I dag träffas alltså PTK, LO och Svenskt Näringsliv för första gången sedan las-förhandlingarna pausades i slutet på förra året inför att avtalsrörelsen skulle dra i gång. Och det är ett tajt schema. Senast i slutet av september måste de ha nått en överenskommelse.

Läs mer Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: ”Om parterna inte kommer överens kommer det vara ett svårt läge”

Även om parterna än så länge är oense om många frågor, är de överens om en sak: Det är mycket som står på spel. Många hävdar till och med att hela den svenska modellen är hotad, den modell där arbetsmarknadens parter kommer överens om vad som ska gälla för spelregler på arbetsmarknaden och inte politikerna.

– Vi har goda traditioner. Det är viktigt för oss, och avgörande för den svenska modellens framtid, att politikerna håller sitt löfte och låter parterna förhandla fram ett avtal.

Flera gånger i veckan, till att börja med, kommer ett tiotal förhandlare träffas i Svenskt Näringslivs lokaler på Östermalm i Stockholm. Det är viktigt att kunna se varandra i ögonen och att kunna se motpartens reaktioner. Därför är det uteslutet att förhandla digitalt.

– Absolut, vi träffas på plats. Men allt ska vara corona-särkrat. Det här är förhandlingar som definitivt inte går att sköta i digital miljö, säger Camilla Frankelius.

Om parterna inte lyckas är regeringen och samarbetspartierna (C och L) överens om att de efterfrågade förändringarna ska ske genom lagstiftning. Till grund för det finns las-utredningen som presenterades i våras och som har kritiserats från fackligt håll för att vara arbetsgivartillvänd.

Påverkar las-utredningen förhandlingarna?

– Det är inte meningen, men den finns ju där och det går inte att tänka bort den. Men vi har så professionella motparter så jag utgår i dagsläget från att man använder de utredningar som vi har plockat fram gemensamt.

Till grund för förhandlingarna har parterna gjort utredningar på tre områden: anställningsskydd, arbetslöshetsförsäkring och omställning vid uppsägning.

Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR, har hopp om att förhandlingarna ska gå i hamn i tid, trots det tajta schemat.

– Ja, jag tror att de kommer att lyckas. PTK, LO och Svenskt Näringsliv är starka organisationer och de är vana att förhandla.

Bland flera svåra frågor som kommer upp lyfter han det krav som LO har ställt på att inga förändringar får ske med begreppet ”saklig grund”. Det innebär att arbetsgivaren måste ha en saklig grund för att säga upp en medarbetare av personliga skäl. Något som LO har varit tydliga med inte får plockas bort.

– Saklig grund är jätteviktigt för oss också, säger Mikael Smeds.

Men flera svåra frågor väntar och i slutändan är det en helhet som ska kommas överens om.

– Alla frågor är svåra. Det är ett helt paket som vi ska försöka lösa så att alla ska bli nöjda. Målet är att vi ska komma överens om spelreglerna på arbetsmarknaden för att skapa ett långsiktigt hållbart förslag, säger Camilla Frankelius.

Läs mer Så funkar det: Nya las tar form

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Året som gått i Akademikern

AKADEMIKERN Vad minns du från året som gått? En titt i...
22 december, 2023

”Jag blev mobbad – kan jag ångra uppsägningen?”

EXPERTEN SVARAR Eva mobbades grovt av sina kollegor under ...
7 december, 2023

Facket kräver ersättning för olagliga bakgrundskontr...

ARBETSRÄTT Södertälje kommun har gjort löpande bakgru...
6 november, 2023

Strejken är avblåst

STREJKVARSEL Under fredagskvällen tecknade Klarna kolle...
3 november, 2023