Behåll lugnet efter semestern

Sedd av 719

Psykisk hälsa. Äntligen utvilad efter semestern? Försök att hålla kvar den känslan – var fjärde akademiker har under det senaste året stannat hemma från jobbet på grund av stress.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016
Foto: Mostphotos.

Fyra av tio akademiker stannade hemma minst en dag under det senaste året på grund av stress eller psykisk utmattning, enligt en undersökning från Saco. Förhoppningsvis har många nu kunnat vila ut under semestern. Men hur ska man göra för att inte hamna i samma dåliga cirkel när jobbet börjar igen?

Stressforskaren Anna Nyberg på Stressforskningsinstitutet rekommenderar en mjukstart.

– Rivstarta inte på en gång utan tillåt dig att varva upp långsamt, jobba gärna bara tre dagar under den första veckan. Försök också att göra saker som är lagom stressande och prestationsorienterade, säger hon.

Anna Nyberg menar att det är viktigt att förlänga den nedvarvade perioden så länge det går. Att behålla goda vanor som du förhoppningsvis har lagt dig till med under semestern, som att inte vara uppkopplad hela tiden, träna mer och laga god mat. Boka gärna en liten weekendresa för att ha något att se fram emot och känna att du förlänger ledigheten.

Att vara borta från jobbet en längre tid kan också ge insikt om vad som behöver förändras i din arbetsmiljö, och ge ny kraft att orka ta tag i det.

– Be om ett samtal med chefen och berätta att det är för mycket på det här området eller att du behöver bli av med ett uppdrag. Diskutera också gärna hur du ska lägga upp arbetet fram till jul, så att du vet vad som förväntas av dig. Kanske har du också energi att reda ut relationer som du inte är nöjd med.

Göran Arrius, ordförande för Saco, berättar att akademikerna klarade sig bättre än många andra grupper under den förra sjukskrivningsvågen, för drygt tio år sedan. Men nu är även akademikerna drabbade. Värst ser det ut för kvinnor i medelåldern samt personer i kontaktyrken som träffar klienter och patienter, till exempel socionomer.

– Det är något som har hänt på arbetsmarknaden och pressen är hårdare. Vi vet inte vad det beror på, om det är jobbet, hemmet eller en kombination. Troligtvis är det en kombination, men det får vi ta reda på, säger han.

Göran Arrius menar att det är bra med semester, men att lösningen handlar om att organisera arbetet så att personalen inte blir sjuk.

– Det kan vara hur många klienter eller patienteter som personalen klarar att ha ansvar för eller vilket stöd de har i sitt jobb. Många måste göra allt själva när assistenter och annat stöd har rationaliserats bort. Det är också vanligt med osäkra anställningar.

Stressforskaren Anna Nyberg tror att det går att vila upp sig tillräckligt under fyra veckor. Men då gäller det att verkligen vara ledig, att inte se semestern som en prestation. Det gäller också för vanliga helger under hösten.

– Många vill maxa ledigheten, gör många olika saker, lägger upp bilder på Facebook och jämför sig med andra. I stället för att faktiskt koppla av, stänga ner och inte göra någonting. Människor latar sig inte tillräckligt, det gäller inte minst högpresterande akademiker.

Text: Jennie Aquilonius, Akademikern

up 803
Kommentera inlägget på vår medlemssajt