Årets kongress blir helt digital

Sedd av 79

Förbundet. På grund av pandemiläget kommer bara en handfull personer vara på plats under Akademikerförbundet SSR:s kongress den 7-8 maj, meddelar förbundet. – Hur sorgligt det än är så kommer vi att behöva köra en fullt ut digital kongress, säger förbundssekreterare Tore Bengtsson, som är med och planerar kongressen.

Senast ändrad 14:27, 26 Apr 2021
Foto: Marieke Johnson.
Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers är en av få som kommer att vara på plats i konferenslokalen under årets kongress.

Akademikern uppmärksammade redan i januari att stora delar av årets kongress skulle bli digital. Då var planen att hela förbundsstyrelsen skulle vara på plats under livesändningen från konferenslokalen på Vår gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Kongressledamöterna skulle delta digitalt via förbokade hotellrum ute i distrikten.

Corona-säkra arrangemanget ytterligare

Nu har förbundet beslutat att corona-säkra arrangemanget ytterligare. Endast Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers, två kongressordföranden, två sekreterare och de som ansvarar för sändningen kommer att vara på plats under kongressen. Resten av förbundsstyrelselen ska stanna hemma. Den rekommendationen riktas även till kongressledamöterna ute i distrikten.

– Vår absolut starkaste önskan från förbundsstyrelsens sida är att inga valkretsar samlas och sitter tillsammans med risk för att man smittar ned varandra, säger Tore Bengtsson.

Han har dock förståelse för att vissa deltagare av olika anledningar, till exempel dålig uppkoppling, kan ha svårt att delta hemifrån. Han uppmanar dessa personer att höra av sig till förbundet så att de kan hjälpa till att hitta en bra lösning som innebär att ombuden kan sitta enskilt och ostört.

Kongressen har också kortats. Den inledande seminariedagen ersätts i år av en rad livesända lunchseminarier som äger rum veckorna innan kongressen, med start redan på tisdag. De är öppna för alla medlemmar, även de som inte deltar vid kongressen. Det går också bra att bjuda in en gäst som inte är medlem till dem. Medlemmar kan även följa den livesända kongressen den 7-8 maj via nätet.

Planerar att sitta tillsammans

Sanna Viding, socialsekreterare på Nässjö kommun, är ett av två ombud från Jönköpingsdistriktet. De planerar att sitta tillsammans under kongressen.

– Vi har fixat ett rum på mitt jobb där vi kan sitta, säger hon.

Årets kongress är hennes första, så hon tycker att det ska bli spännande att delta, även om det sker digitalt just i år.

– Det är som det är. Det finns inte mycket att göra åt det. Det blir lite tråkigare nu. Kongressen är ett väldigt bra tillfälle att nätverka annars, säger hon.

Att en digital kongress känns tråkigare är något Tore Bengtsson har full förståelse för. 

– Nästa kongress 2024 hoppas jag att vi kan träffas igen, avslutar han.

Läs tidigare artiklar om kongressen på akademikern.se

 

up 37