Arbetsförmedling via länk

Sedd av 229

Akademikern. Nu behöver inte den som söker jobb kliva in på en arbetsförmedling för att träffa en arbetsförmedlare. I stället kan all kontakt ske via telefon och webb. "Har man inga behov av att träffas fysiskt så behöver man inte det", säger arbetsförmedlaren Admir Hamzic.

Senast ändrad 15:52, 25 Aug 2017
1 av 2
2 av 2
Admir Hamzic, arbetsförmedlare. Foto: Privat

Lindesberg, Hällefors, Ljusnarsberg och Nora är först ut med att testa den nya tekniken där arbetsförmedlare träffar arbetssökande via telefon och webb istället för att mötas fysiskt. Tanken är att alla Arbetsförmedlingar i hela landet ska ha systemet senast 2019.

– Vi har inte haft det här tidigare av säkerhetstekniska skäl eftersom man inte har kunnat identifiera och legitimera kunder. Men nu kan man använda sig av e-legitimationer och därmed kan vi erbjuda den här digitala tjänsten, säger Admir Hamzic, arbetsförmedlare i Örebros norra länsdelar (Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors). Han har också varit med och jobbat fram satsningen.

Den som söker arbete ska ha sitt första planeringssamtal via telefon eller webb med videosamtal. Sedan lägger arbetsförmedlaren och kunden tillsammans upp planen för hur den fortsatta kontakten ska se ut. 

– Har man inga behov av att träffas fysiskt så behöver man inte göra det. 

Den som går från att ha möten digitalt till att vilja mötas fysiskt kommer att få en ny arbetsförmedlare när den kommer till ett kontor. Admir Hamzic har fått frågor från kollegorna hur de här övergångarna kommer att gå till på ett smidigt sätt.

– Dokumentation kommer att bli viktigare än tidigare för att den som övertar kunden inte ska behöva börja om från ruta ett, säger han.

Hur är det att jobba på det här sättet som arbetsförmedlare?

– Det blir såklart ett nytt sätt att tänka och ha kontakt med kunder. På de lokala kontoren kan det bli så att man får invänta och se om kunden har något behov av att mötas fysiskt. Utöver det gäller det att vara bekväm med tekniken, men vi kommer att använda oss av en befintlig plattform som många redan känner till.

Vad har dina kollegor tyckt om det här?

– Varje förändring för ju med sig frågetecken såklart. Men mestadels har det varit positiva tongångar. 

Text: Stina Loman, Akademikern

up 337