Allt vanligare att bli övervakad på jobbet

Sedd av 494

Nyhet. Arbetsgivare som kräver inloggning till Facebook eller bevakar din mejl. Integritetskränkande övervakning på arbetsplatsen har blivit allt vanligare, visar en färsk kartläggning.

Senast ändrad 14:21, 30 Maj 2017
Foto: Mostphotos.

Via 20 djupintervjuer med fackligt förtroendevalda och HR-chefer inom kommuner, landsting och privat sektor har Saco kartlagt hur anställda övervakas på sitt jobb. Övervakningen kan handla om exempelvis kameraövervakning, GPS-positionering, e-mejlbevakning, kontroll av politiska åsikter och spionprogram som granskar ens internetaktivitet.

Resultatet visar att allt fler utsätts för olika former övervakning på jobbet.

– Utifrån djupintervjuerna kan vi konstatera att det går att lägga in saker i din smartphone eller i datorn på jobbet som gör att arbetsgivaren kan se vad du gör och var du befinner dig, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

Intervjuerna har också visat att arbetsgivare begärt inloggningsuppgifter till arbetssökandes konton på sociala medier.

För åtta år sedan skrevs en utredning som lämnade förslag på hur en lagstiftning om integritet på jobbet skulle kunna se ut.

Göran Arrius tycker det är dags att lagen uppdateras.

– Vi tror att vi kan sätta igång med ett lagstiftningsarbete utifrån utredningen. Den lag som finns i dag är drygt 30 år gammal och då fanns inte mejl och sociala medier, så man kan säga att den nya lagen behöver skrivas teknikneutral eftersom teknikutvecklingen går så fort, säger han och påpekar att lagen bör vara en bas och att kollektivavtalen på respektive arbetsplats ska styra hur mycket kontroller som behöver göras för olika typer av jobb.

– Det vi ser är att det verkar som om att många arbetsgivare använder det här oavsett vilket arbete det är, och arbetstagaren hamnar i ett läge där man inte har något kvar som är ens eget.

Ni har gjort 20 djupintervjuer, är det tillräckligt för att få ett trovärdigt resultat?

– Ja, det tycker jag. Intervjuerna pekar åt samma håll.

Varför gjordes inte fler?

– Djupintervjuerna var ett snabbt steg eftersom vi hörde diskussioner ute på förbunden att det börjar röra på sig i den här frågan. Vi ville börja med det och se vad det gav. Nu får vi se om vi går vidare och gör en kvantitativ undersökning, säger Göran Arrius.

Text: Stina Loman, Akademikern

Läs mer: Spaning: Något att dölja? 

up 487