Allt fler kvinnor blir sjuka på jobbet – ökar för sjunde året i rad

Sedd av 285

Akademikern. Antal kvinnor som blir sjuka på grund av organisatoriska och sociala problem på jobbet fortsätter att öka. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2016.

Senast ändrad 09:48, 14 Jun 2017
Foto: Mostphotos.

För mycket att göra på jobbet, för hög arbetstakt, problem i relationerna på arbetsplatsen som exempelvis samarbetsproblem, mobbning, trakasserier och utfrysning. Det är sådana organisatoriska och sociala arbetssjukdomar som för sjunde året i rad ökar bland kvinnor, visar en rapport från Arbetsmiljöverket som bygger på anmälningar till Försäkringskassan under 2016.

46 procent av kvinnornas anmälningar berodde på organisatoriska och sociala faktorer vilket innebär att det här är den vanligaste orsaken till att kvinnor anmäler sig sjuka. Bland männen är det 21 procent av alla anmälningar som beror på det här. Vanligast är det att de som jobbar inom offentlig förvaltning, sociala tjänster, försvar och vård och omsorg blir sjuka.

Sedan 2011 har antalet anmälningar på grund av organisatoriska och sociala faktorer orsaker ökat med 91 procent bland kvinnor. 

Sett till alla arbetssjukdomar minskade anmälningarna totalt sett med 4,3 procent förra året. Störst minskning syntes bland männen, 8 procent jämfört med 1 procent bland kvinnorna.

Text: Stina Loman, Akademikern

up 291