Äldre chefer bättre på lagspel

Sedd av 204

Akademikern. Äldre chefer är mindre tävlingsinriktade och bättre på att utveckla medarbetarna. De yngre cheferna visar högre ambition, men är också mer självcentrerade, visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Senast ändrad 10:07, 9 Dec 2016
Foto: Mostphotos.
Äldre chefer fokuserar på samarbete och medarbetarnas egna initiativ, medan de yngre är mer fokuserade på eget resultat.

Med åldern minskar fokus på den egna karriären, det ökar förmågan till lagspel och ett mer utvecklande ledarskap. De yngre cheferna är mer karriärsdrivna och vill oftare visa sina framfötter.

Det visar en studie som bygger på nära 6 800 ledares svar på det arbetspsykologiska testet JobMatch Talent som används vid rekryteringar. Testresultatet belyser 30 olika chefsegenskaper. Tre egenskaper ökar med åldern, sju minskar och tjugo egenskaper visade sig vara åldersoberoende.

– De yngre cheferna är mer karriärsmedvetna och ambitiösa. Med åldern ändras fokus från den egna karriären till att vara en lagspelare och utveckla medarbetarna. Det gör i sin tur att en mer tolerant inställning odlas fram, säger Trevor Archer, professor i psykologi vid Göteborgs universitet som står bakom studien.

De äldre cheferna ser sina medarbetare som det viktigaste för att nå önskade resultat, medan yngre chefer ser sig själva som centrum för att nå framgång. De yngre ser detaljer och skapar själva resultat genom att driva processen. Till de yngre cheferna räknas dem upp till 40 år. Åldersgruppen äldre definierades som de över 50 år. 

Men det går inte att på rak arm säga att äldre chefer är bättre än yngre. Det beror på typ av företag och i vilken fas detta företag befinner sig. Det påverkar vilket slags ledarskap som krävs.

– Men speciellt nu när de äldre blir allt friskare finns det ingen anledning att rata äldre chefer, säger Trevor Archer. 

up 673
Kommentera inlägget på vår medlemssajt