Akademikerns AD vinner pris för bästa redigering

Sedd av 116

Nyhet. Akademikerns art director Kajsa Isenberg vann kategorin bästa redigering när Fackförbundspressens journalistpriser delades ut i går.

Senast ändrad 13:50, 20 Apr 2018
Akademikerns chefredaktör Åsa Bolmstedt och art director Kajsa Isenberg på Fackförbundspressens dag i går.

”Här finns finess i både det stora och det lilla. Ett fint typografiskt hantverk samsas med personliga porträtt och charmiga detaljer. Coolt, modernt och enkelt. I Akademikern tar sig läsaren fram – helt utan konflikt!”. Så lyder juryns motivering om artikeln "Krig och fred" som publicerades i Akademikern nr 5, 2017 och som formgivits av vår AD Kajsa Isenberg.

Under torsdagskvällen vann Kajsa Isenberg kategorin bästa redigering när Fackförbundspressens journalistpriser delades ut.

Grattis, hur känns det?

– Jättekul, värmande och motiverande. Det är så härligt att få erkännande för sitt arbete och det känns extra kul med tanke på att jurymedlemmarna är tungviktare inom svensk formgivning, de har alla satt sin prägel på den redaktionella formscenen i Sverige, säger Kajsa Isenberg.

Juryn bestod av Per Boström, Content Innovation, Johanna Jonsson, formgivare och Sara Teleman, professor i illustration på Konstfack.

Kajsa Isenberg och Åsa Bolmstedt tog fram tidningens nya redaktionella form 2015, och Kajsa Isenberg har sedan dess ansvarat för hela formprocessen, från koncept till layout.

Hur tänkte du när du formgav jobbet med samhällsvetaren Måns Hanssen?

– Grundformen för Akademikern är gjord för att vara elastisk och dynamisk, man ska kunna arbeta med den på olika sätt. Denna artikel hade många bra ingredienser som gjorde det lätt för mig som formgivare att berätta en stark visuell historia. Fotografiet står Margareta Bloom Sandebäck för, vi planerade tillsammans, men utan hennes grymma känsla för situationer och kompositioner hade det aldrig blivit lika bra.

– Förutom bildmaterialet ser jag till att använda mig av bra grafiska och typografiska verktyg för att skapa en lockande form. Här snålas det inte på ingångar. Jag älskar att nörda med balansen mellan det polerade, det grova, helheten och att sätta de allra minsta detaljerna med största omsorg. Men den största nycken till bra form är samarbete. Utan en erfaren och tuff redaktör hade tidningen inte sett ut som den gör. Vi jobbar tillsammans. På riktigt, säger Kajsa Isenberg. 

Text: Stina Loman, Akademikern.

Läs hela reportaget här. Eller spana in tidningen (nr 5, 2017) som PDF här

up 349