26 maj, 2015

Rekordfå nyintagna i fängelse och i frivården

Antalet nyintagna i de svenska fängelserna är det lägsta sedan 1950-talet. Och frivården har det lägsta antalet klienter på över ett årtionde. Det visar en ny rapport från Kriminalvården.

2013_158

Foto: Kriminalvården

1989 var antalet nyintagna klienter i anstalt över 15 000. Sedan dess har siffran minskat med hela 42 procent till 8 943 år 2014, enligt statistikrapporten Kriminalvård och statistik, som släpptes på tisdagen.

– Det är en minskning som är ganska revolutionerande eftersom det är ett område som brukar vara ganska stabilt. Så här låga nivåer har vi inte legat på sedan 1950-talet. De största minskningarna ser vi inom rattfylleri och våldsbrott, säger Johanna Hallin, chef för Kriminalvårdens statistiksektion. 

Men minskningen omfattar alla huvudbrott, förklarar hon. Också strafftiderna har blivit kortare – särskilt inom narkotikabrott, som länge varit det vanligaste huvudbrottet bland nyintagna. Från domar på i genomsnitt två års fängelse ligger snittiden i dag på cirka ett år, visar rapporten.

Även inom frivården har antalet nya klienter minskat. 2014 handlade det om 6 405 personer – det lägsta antalet sedan 2001. Narkotikabrott följt av våldsbrott är de vanligaste brottskategorierna bland klienter som dömts till skyddstillsyn eller som blivit villkorligt frigivna.

– Det som är särskilt intressant är att det är en så pass stor minskning bland unga under 21 år just när det gäller våldsbrott. Det är den kategori som minskat mest, säger Johanna Hallin. 

Det minskade inflödet till både anstalt och frivård beror dels på den faktiska brottsligheten, men också på anmälningsbenägenhet och möjlighet att utreda olika typer av brott. Specifika satsningar kan också påverka statistiken, men eventuella effekter av Kriminalvårdens satsning på våldsbrottsdömda män är det för tidigt att uttala sig om, säger Johanna Hallin. 

– Det är lite tidigt att gå in på effektstudier i det fallet. Återfallsstatistik är något vi är väldigt intresserade av att titta på framöver, men vi får ge det lite tid, säger hon. 

Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Vi ses i Visby!

ALMEDALEN Akademikern håller i två panelsamtal där p...
8 juni, 2023

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023


Läs även

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA I lågkonjunktur ökar den psykiska ohälsan,...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023