3 februari, 2023

Regeringen: Ordningsvakter ska kunna tas in på socialkontor

POLITIK Det ska bli möjligt att ta in ordningsvakter på socialkontor för att skydda enskilda medarbetare som riskerar att hängas ut i den desinformationskampanj mot svensk socialtjänst som har pågått sedan 2021.

Peter Danielsson, ordförande vid SKR, statsminister Ulf Kristersson, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och justitieminister Gunnar Strömmer deltog på fredagens pressträff om LVU-kampanjen mot svensk socialtjänst.

Enligt en undersökning från Akademikerförbundet SSR har nära fyra av tio socialsekreterare i utsatta områden utsatts för hot och/eller våld de senaste två åren. Den desinformationskampanj som pågår gör situationen ännu värre, enligt förbundet.

På fredagen kallade regeringen till presskonferens med anledning av situationen och meddelade flera förändringar som den vill införa.

LVU-kampanjen som påstår att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn är inte bara falsk, den är också farlig, konstaterade statsminister Ulf Kristersson.

– Det här är farligt för de socialsekreterare som hängs ut och för rättssäkerheten. Men framför allt är det farligt för de barn som behöver hjälp och riskerar att inte få den hjälp de behöver.

För att skydda socialsekreterare vill regeringen göra det möjligt att ta in ordningsvakter på socialkontoren.

– I dag får man inte använda ordningsvakter för att skapa trygghet, till exempel i entrén till socialtjänsten. Det vill vi ändra på, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Peter Danielsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, slog fast att desinformationskampanjen som har stärkt hotbilden mot socialtjänsten också bidrar till att det blir svårare att rekrytera personal.

Därför behöver också arbetsgivaren jobba för att förbättra arbetsmiljön, något som bör ske i nära samverkan med de fackliga organisationerna, konstaterade Peter Danielsson.

– Men vi kan inte vända utvecklingen själva, därför välkomnar vi regeringens initiativ för att välfärdens medarbetare inte ska behöva utsättas.

Regeringen vill också utreda hur enskilda medarbetares personuppgifter ska kunna skyddas bättre.

Dessutom ska Myndigheten för psykologiskt försvar få extra resurser för att möta desinformationen som sprids i sociala medier. Socialstyrelsen får också i uppdrag att motverka rykten och öka kunskapen om svensk socialtjänst och svensk lagstiftning både i Sverige men också utomlands via Svenska institutet.

– Vi är trötta på det här. Vi vill värna svenska socialsekreterare och de barn som riskerar att fara illa, sade Ulf Kristersson.

Akademikerförbundet SSR välkomnar också regeringens besked och skriver på twitter: ”Glädjande att regeringen idag presenterar flera åtgärder vi har krävt”.

Läs Akademikerförbundet SSR:s svar här:

Heike Erkers: Tillsätt en trygghetskommission för socialtjänsten

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024