11 december, 2015

Rättegång avgör politikers efterforskningförbud

En politiker i Åstorps kommun sägs ha efterforskat vilka tjänstemän som gett intervjuer om upplevda kränkningar och hot. I nästa vecka hålls rättegång i det ovanliga fallet.

3264635-old-gavel-and-swedish-law-book

Det var i höstas som en mångårig och infekterad arbetsmiljökonflikt i Åstorps kommun i nordvästra Skåne till slut blev rättssak. Men inte på grund av de kränkningar och hot som rapporterats – utan på grund av ett misstänkt brott mot yttrandefrihetslagen och det så kallade efterforskningsförbudet.

Det är en lång och snårig historia som rullas upp. I centrum står en lokalpolitiker och anklagelser om kränkande särbehandling sedan minst fem år tillbaka. I en rapport från Previa från 2014 uppger 22 procent av tjänstemännen inom samtliga Åstorps förvaltningar att de utsätts för bland annat elaka yttranden, negativa kommentarer, skäll, ifrågasättande av deras kompetens och rent av hot. Nio av tio pekar ut den nu åtalade politikern. 

Lokala, nationella och fackliga medier har bevakat händelserna sedan flera år tillbaka. Få av tjänstemännen vågade ställa upp på intervjuer, men en av dem beslutade sig till slut för att låta sig intervjuas av SVT:s reporter. En annan tjänsteman hade kontakt med reportern, men deltog inte i någon intervju. Efteråt tillfrågades den ena målsäganden via mejl om han blivit intervjuad om anklagelserna mot politikern. Den andra målsäganden säger att politikern ställt samma fråga på telefon. Det är denna efterforskning som nu blivit rättssak.

Saknas rättspraxis

Frågan som ska upp i rätten i nästa vecka handlar om mer än bara Åstorps kommun och dess tjänstemän. När det gäller efterforskningsförbud och politiker saknas nämligen rättspraxis. Enligt lagstiftningen är det förbjudet för företrädare för statliga eller kommunala myndigheter att försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Detta för att ge anställda möjlighet att berätta om brister och problem utan att riskera påföljder från arbetsgivaren. Men den nu åtalade politikern menar att han agerat som privatperson, och nekar till anklagelserna om efterforskningsbrott, enligt förundersökningen.

Rättegången inleds på måndag.

Text: Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Hur mycket övervakning tål vi?

LEDARE Nya lagar ska stoppa de kriminella gängen....
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024