– Det som till slut låg på bordet innebar sådana försämringar att vi inte kunde tacka ja, säger Camilla Frankelius, en av två huvudförhandlare från PTK.
Hon har suttit med i förhandlingarna som har förts på Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm sedan mitten av augusti, då de återupptogs efter ett uppehåll.
– Det var inte tillräckligt tryggt. De förändringar som föreslogs hade inneburit att vi inte kunnat försvara anställningsskyddet för våra medlemmar.
Läs mer Heike Erkers: ”Att gå vidare med las-utredningen vore fullständigt oansvarigt”
En stund efter midnatt stod det klart att parterna inte var överens. Men regeringen vill undvika den politiska kris som väntar och under dagen har arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) meddelat att hon skulle vilja att parterna fortsätter förhandlingarna.
– Jag uppfattar det som att parterna var väldigt nära varandra. Jag ser gärna att de sätter sig vid förhandlingsbordet igen och tar upp taktpinnen. Det finns inget som hindrar parterna från att försöka igen, sade hon vid en presskonferens på torsdagen.
Flera partiledare har öppnat för möjligheten för fortsatta förhandlingar.
Men Camilla Frankelius tror inte att det var tiden som avgjorde.
– Min bedömning är att det sällan är tiden som är avgörande. Det är en viktig ingrediens att det finns en viss tidspress i förhandlingar. I det här läget handlar det mer om sakinnehåll.
Även Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, förklarar de strandade förhandlingarna med sakinnehållet.
– Det är inte tidsfaktorn som har fällt det här, det är sakinnehållet, säger han till Dagens Nyheter.
Eva Nordmark sade på dagens presskonferens att hon har inlett en dialog med parterna. Men Camilla Frankelius vet inte vad det kommer att leda till.
– Nu får vi låta det gå ett tag och reflektera. Jag vet inte vilka kontakter vi har fått. Skulle den frågan komma får vi diskutera det inom PTK.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.